Po zrútení mostíka sa v Kvačianskej doline zastavili aj mlyny. Budú obľúbenú lokalitu obnovovať?


Foto: Po zrútení mostíka sa v Kvačianskej doline zastavili aj mlyny. Budú obľúbenú lokalitu obnovovať? Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Kvačianska dolina na Liptove patrí medzi obľúbené a vyhľadávané turistické lokality. V tomto roku ju však postretlo aj niekoľko nešťastných momentov. V júli nezvládol nápor ľudí drevený most v časti Oblazy a zrútil sa.

Augustové prívalové dažde sa zase podpísali na zničení hate dolného tzv. Brunčiakovského mlyna. Zdá sa však, že osud doliny, ktorú mnohí označujú za najkrajšiu na Slovensku, nie je nikomu ľahostajný. 

V pondelok 11. septembra sa konalo stretnutie všetkých relevantných inštitúcií – ochranárov z TANAPu, zástupcov odborov ochrany prírody a životného prostredia a krízového riadenia príslušných okresných úradov, Slovenského vodohospodárskeho podniku, ako aj vlastníka vodných mlynov a žilinského krajského pamiatkového úradu.


Spoločne diskutovali o možnostiach, ako uvedené škody čo najskôr odstrániť. Práve pohyb mlynského kolesa a prevádzka historického technického zariadenia robili túto národnú kultúrnu pamiatku tak vzácnou, výnimočnou a atraktívnou.

„Veríme, že včerajšie pracovné stretnutie priamo na mieste prinesie želateľné výsledky,“ napísali žilinskí pamiatkári v príspevku na sociálnej sieti. „Predovšetkým čo najskoršiu obnovu drevokamennej hrádze hate a sfunkčnenie chodu celého mlynského zariadenia a píly.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu