Mesto Žilina vybuduje nové parkovacie miesta. Na Hájiku pribudnú tento rok, ostatné sídliská si ešte počkajú


Foto: Mesto Žilina vybuduje nové parkovacie miesta. Na Hájiku pribudnú tento rok, ostatné sídliská si ešte počkajú Foto: Mesto Žilina

Pri zavádzaní parkovacej politiky v meste Žilina bola v spolupráci so Žilinskou univerzitou spracovaná rozsiahla štatistická štúdia obsadenosti parkovacích miest v meste.

Na základe získaných poznatkov nastavila žilinská samospráva systém parkovania pre jednotlivé ulice so zreteľom na účel ich využívania – rezidentské, zmiešané a návštevnícke. Táto úprava by mala zabezpečiť, aby občania mali dostatok miest na parkovanie a nemuseli využívať miesta, ktoré na to určené nie sú.

Samospráva si však uvedomuje, že možnosti parkovania v meste sú obmedzené. Preto plánuje vybudovať nové parkovacie miesta, ktoré sú pre sídliska Hájik a Solinky už aj projekčne pripravené.

„Súčasne sa tento rok začnú projekčne pripravovať aj nové parkovacie miesta na sídliskách Vlčince a Hliny,“ dodáva samospráva na svojom webe.


Nové parkovacie miesta na Hájiku by mala verejnosť využívať už tento rok. Na Solinkách je realizácia plánovaná až na rok 2024.

Na chodníkoch už nezaparkujete

Od 1. októbra vstúpi do platnosti novela zákona o cestnej premávke, na základe ktorej bude na celom Slovensku platiť zákaz parkovania na chodníkoch všade tam, kde nebude parkovanie výslovne povolené dopravnou značkou alebo značením.

V tejto súvislosti Žilina ráta na vybraných uliciach aj s parkovaním na chodníkoch. Tieto miesta budú riadne vyznačené, aby bolo parkovanie oprávnené. Ide o tie ulice, na ktorých je to potrebné vzhľadom na ich funkciu a charakter, ako aj kapacitu parkovania.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu