VIDEO: Poslanec Čepec prešiel Štefánikovu ulicu na bicykli, kľúčová bude ohľaduplnosť a akceptovanie zmeny


Foto: VIDEO: Poslanec Čepec prešiel Štefánikovu ulicu na bicykli, kľúčová bude ohľaduplnosť a akceptovanie zmeny

V súvislosti s nedávno zrealizovanými zmenami organizácie premávky a parkovania na ulici M. R. Štefánika v centre Žiliny sa v posledných týždňoch šíria medzi obyvateľmi rôzne názory. Kým jedna skupina účastníkov cestnej premávky tieto zmeny víta, druhá naopak proti nim protestuje či kritizuje ich. 

Ľudí pritom najviac trápi šírka vozovky, ktorá podľa ich slov nepostačuje na to, aby po nej mohli jazdiť autá jednosmerne a cyklisti obojsmerne. Upozorňujú však aj na úzke parkovacie miesta, z ktorých väčšie automobily pretŕčajú a zasahujú tak do cesty alebo cyklotrasy. Tretím diskutovaným problémom je obchádzanie prekážok motorovými vozidlami. Tie majú údajne na úzkej ceste vytláčať cyklistov z vyhradených pruhov.

Žilinský mestský poslanec Karol Čepec zrealizované zmeny obhajuje a zároveň verejnosti vysvetľuje, prečo a ako boli zrealizované. Na sociálnej sieti Facebook preto zverejnil video z jazdy na bicykli po upravenej ulici aj spolu s vysvetlením. Zároveň však vyslovil kritiku na mesto, že realizácia prebiehala príliš dlho a nebola dostatočne komunikovaná s obyvateľmi.

Štefánikova ulica dostala priestor pre cyklopruh, vďaka čomu sa vybudovalo cyklistické prepojenie centra mesta v smere na Vodné dielo Žilina. Autá odteraz jazdia po jednej ceste spolu s cyklistami, ktorí majú navyše možnosť ísť aj v protismere. Frekventovaná ulica má aj nový spôsob parkovania. To sa zmenilo zo šikmého po jednej strane na pozdĺžne po obidvoch stranách. 

Po úprave ubudlo na ulici celkom 19 parkovacích miest, spomalila sa premávka na maximálnu povolenú rýchlosť 30 kilometrov za hodinu a obnovila sa zeleň. Samospráva ešte plánuje v ďalšej etape vymeniť povrch asfaltových chodníkov, ktoré dostanú zámkovú dlažbu.


Podľa poslanca je každá zmena sprevádzaná prirodzeným odmietaním a hľadaním dôvodov, prečo realizované riešenie malo byť úplne iné a prečo to súčasné je zlé, nevyhovujúce a problémové. Preto sa rozhodol, že ulicu prejde na bicykli a vyskúša tak nové riešenie.

„Od prirodzenosti nám v ľudskej povahe vadia zmeny a preto voči ním máme odpor. Aj napriek tomu, že sa Štefánikova tak dlho ťahala, dajme jej šancu. Dajme jej pár týždňov času a zvykneme si, že ulica má patriť aj iným, nie iba autám. Lebo tento trend nás v meste čaká aj v iných častiach a bude to fungovať, uvidíte. Len buďme k sebe viac ohľaduplní a namiesto komentárov o tom, ako sa tam budeme navzájom zrážať, tak sa snažme brať na seba väčší ohľad a nevnímajme sa ako nepriatelia na rovnakej vozovke,“ uvádza poslanec Čepec.

Mesto Žilina plánuje počíta aj s výmenou asfaltového povrchu samotnej cesty, nateraz sa však vodiči musia uspokojiť s prepadlinami, hrboľmi a vytŕčajúcimi kanalizačnými poklopmi. Rekonštrukcia vozovky bude zrealizovaná až po plánovanej výmene parovodu. Kvôli nej totiž niektoré úseky ulice budú musieť rozkopať. Samospráva zatiaľ neinformovala ani o približnom termíne tejto výmeny, motoristi využívajúci frekventovanú ulicu, sa tak pravdepodobne v blízkej dobe opráv nedočkajú.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu