Popadané stromy aj zatopené ulice. Hasiči bojovali s dôsledkami intenzívneho dažďa aj v Žilinskom kraji


Foto: Popadané stromy aj zatopené ulice. Hasiči bojovali s dôsledkami intenzívneho dažďa aj v Žilinskom kraji Foto: Ilustračné/pixabay.com

Búrlivé počasie posledných dní významne zamestnalo hasičov po celom Slovensku. Tí len počas včerajšieho dňa, nedele 6. augusta 2023, zasahovali vo všetkých krajoch celkovo 146-krát. V Žilinskom kraji vyrazili na pomoc v priebehu 24 hodín až 20-krát.

Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc a pivničných priestorov,“ uviedlo prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v príspevku na sociálnej sieti.

Pre intenzívne zrážky vyhlásilo 35 slovenských samospráv mimoriadnu situáciu. Zasiahnuté prívalovými dažďami však boli najmä okresy mimo Žilinského kraja, a to okres Rožňava a Revúca, kde zdvíhajúce sa vodné toky zaplavili voľné priestranstvá, miestne komunikácie, ale aj prízemia obydlí či pivnice.

V rámci Žilinského kraja však až do 17:00 hod. dnešného dňa naďalej platí hydrologická výstraha 1. stupňa pre okresy Liptovský Mikuláš a Námestovo. Vzhľadom na nasýtenosť povodí a očakávaný dážď ju vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„V súčasnosti prichádza k stabilizácii situácie, pokračovaniu záchranných a zabezpečovacích prác a postupnému odvolávaniu stupňov povodňovej aktivity,“ uviedlo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ktoré zároveň pripomína, že v prípade zatopených ciest platí pravidlo ich nevyužívania, ak neviete odhadnúť hĺbku vody. Vyhnete sa tak riziku straty kontroly nad vozidlom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu