Kia posilňuje svoju pozíciu na trhu. V minulom roku zaznamenala rekordné tržby


Foto: Kia posilňuje svoju pozíciu na trhu. V minulom roku zaznamenala rekordné tržby Foto: Kia Slovakia s. r. o.

Spoločnosť Kia Slovakia sídliaca v Tepličke nad Váhom má za sebou ďalší úspešný rok. Vlani totiž dosiahla rekordné tržby vo výške 6,76 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast až o 22 percent.

Rast v tržbách spoločnosť pripisuje úspešným podnikovým stratégiám, ale aj neutíchajúcemu záujmu o automobily Ceed a Sportage. Autá z produktovej rodiny Ceed si zároveň už tretí rok udržali prvenstvo v podobe najpredávanejšieho modelu Kia v Európe.

Vďaka spolupráci všetkých zamestnancov zišlo z výrobnej linky v minulom roku celkovo 311-tisíc áut, z čoho 57 percent tvoril model Sportage a do zvyšnej časti spadajú štyri karosárske verzie modelu Ceed.


Naproti stúpajúcim tržbám stojí zisk, ktorý medziročne klesol o 21 percent na 175,5 milióna eur. Ako však vysvetľuje hovorca Kia Slovakia Tomáš Potoček, za poklesom stoja rastúce výrobné náklady. Spoločnosť totiž za energie zaplatila o takmer 26 miliónov eur viac ako v roku 2021.


„Naďalej sa zameriavame na udržanie našej konkurencieschopnosti, spokojnosť zamestnancov a efektívnosť výroby, pričom sme investovali napríklad do 7 nových robotov na lakovni a do obmeny 48 robotov na zvarovni,” uviedol Potoček.

Spoločnosť chce posilňovať svoju pozíciu na trhu neustálym zvyšovaním kvality, o čo sa snaží aj vzdelávaním zamestnancov. Tí za rozvojom cestujú po uvoľnení pandemických opatrení opäť aj do zahraničia, a to najmä do Kórey.

„V roku 2022 bola tiež uzavretá nová Kolektívna zmluva, na základe ktorej tento rok narástli tarifné mzdy vo výrobe o 130 eur a administratívni zamestnanci si prilepšili v priemere o 7 percent,“ spresnil hovorca a doplnil, že spoločnosť zamestnancom v roku 2023 taktiež vyplatila mimoriadny bonus vo výške 1 300 eur. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu