V Liptovskom múzeu zreštaurovali obraz z 18. storočia. Proces odhalil prekvapivé zistenia


Foto: V Liptovskom múzeu zreštaurovali obraz z 18. storočia. Proces odhalil prekvapivé zistenia Foto: Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Liptovské múzeum nechalo reštaurovať výnimočný obraz - Portrét dámy v hermelínovom plášti. Ide o figurálnu maľbu mladej ženy v slávnostnom oblečení z obdobia okolo roku 1750, ktorú namaľoval neznámy autor olejomaľbou.

Na plátne a do zbierok Liptovského múzea bolo dielo nadobudnuté darom od rodiny z Paludze v septembri roku 1947. „Proces reštaurovania priniesol viaceré prekvapivé zistenia ako napríklad, že zobrazená mladá žena z vyššej spoločnosti trpela zrakovou vadou, ktorú sa snažil autor skryť,“ informuje krajská samospráva.

Portrét dámy v hermelínovom plášti bol podrobovaný reštaurátorským zásahom od júna 2022 do marca 2023. Výnimočnému obrazu vdýchla nový život akademická maliarka Mária Ďuricová. 


Cena odborných zásahov predstavovala sumu 3 500 eur a Liptovské múzeum na ich realizáciu použilo zdroje získané z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia s príspevkom Žilinského samosprávneho kraja.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu