Hospitalizované deti v žilinskej nemocnici prekvapil na Deň detí rozprávkový drak


Foto: Hospitalizované deti v žilinskej nemocnici prekvapil na Deň detí rozprávkový drak Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Medzinárodný deň detí oslávili aj najmenší pacienti na oddelení pediatrie, pediatrickej ortopédie a na novorodeneckom oddelení žilinskej nemocnice. Detský pavilón preto dnes navštívil rozprávkový drak, ktorý odovzdal oslávencom zdravé, sladké i hravé darčeky.

„Prvý jún patrí detskej radosti, smiechu, hrám. Bohužiaľ, niektoré deti nemôžu tento sviatok stráviť doma so súrodencami alebo v škole či vonku s kamarátmi, preto sme oslavu priniesli priamo do nemocnice. Verím, že sme im spríjemnili deň a dokázali aspoň na malý okamih nahradiť bolesť malým úsmevom na tvári,“ priblížil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík.

Spoločne s drakom navštívili nie len deti, ale aj ich rodičov, pre ktorých je pohľad na malých bojovníkov o to ťažší. Z darčekov sa tešili aj čerstvé maminky v pôrodnici. Od polnoci tam doposiaľ priviedli na svet päť novorodeniatok.

V tohtoročný Medzinárodný deň detí sú podľa slov primárky žilinskej pediatrie Zuzany Cigánikovej obsadené takmer všetky lôžka detského oddelenia. „Aktuálne máme na Jednotke intenzívnej starostlivosti a oddelení spolu okolo 30 detí, prevažne s dýchacími, tráviacimi alebo neurologickými ťažkosťami. Najmladšie dieťatko má päť mesiacov a najstaršie 16 rokov,“ uviedla.


Okrem mimoriadnej rozprávkovej návštevy majú pacienti pediatrie a pediatrickej ortopédie spestrený pobyt aj v rámci školskej výučby realizovanej Základnou školou s Materskou školou pri zdravotníckom zariadení FNsP Žilina.

„Deťom sa venuje pani učiteľka, s ktorou vyrábajú rôzne dekorácie a ozdoby. Všetky tieto pozitívne zážitky vplývajú na stav našich pacientov a nesmierne pomáhajú odbúrať strach a stres z nemocničného prostredia. Deti potom lepšie spolupracujú a v mnohých prípadoch sa môžu rýchlejšie vrátiť domov,“ dodala primárka.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu