Štátny komorný orchester Žilina má nového šéfdirigenta. V nasledujúcej sezóne povedie päť koncertov


Foto: Štátny komorný orchester Žilina má nového šéfdirigenta. V nasledujúcej sezóne povedie päť koncertov Foto: ŠKO Žilina

Štátny komorný orchester Žilina vstúpi do jubilejnej 50. koncertnej sezóny s novým šéfdirigentom, ktorým sa stane mladý český dirigent František Macek. V nasledujúcej sezóne bude dirigovať päť produkcií ŠKO Žilina.

Z nového šéfdirigenta má radosť aj generálny riaditeľ ŠKO Žilina Karel Hampl, ktorý sa o obsadenie tejto pozície usiloval už od roku 2020. Jeho snahy však prekazili časy, ktoré boli náročné nie len pre členov orchestra, ale pre celú spoločnosť.

 „Verím, že nadchádzajúca umelecká spolupráca s novým šéfdirigentom prehĺbi umeleckú zanietenosť a kvalitu orchestra a nadviaže tak na predchádzajúcu spoluprácu s vynikajúcimi predošlými šéfdirigentmi - Eduardom Fischerom, Jánom Valtom, Leošom Svárovským, Oliverom Dohnányim a Simonom. Prajem novému šéfdirigentovi i celému orchestru mnoho krásnych umeleckých počinov nielen na domácom pódiu v Dome umenia Fatra v Žiline,“ dodáva.

Podľa Františka Maceka si Štátny komorný orchester Žilina vyžaduje umeleckú prácu zameranú na najmenší hudobný detail. „S orchestrom som pripravil dva koncertné programy pre festival Allegretto Žilina aj nedávny Veľkonočný program a zakaždým to bola inšpiratívna a vzájomne obohacujúca spolupráca. Mám radosť, že spoločne s dielom rovnakú umeleckú víziu a som potešený keď vidím, že sa nadšenie z našej spolupráce prenáša aj na naše publikum.”

Nový šéfdirigent sa predstaví na piatich abonentných koncertoch v 50. koncertnej sezóne v Dome umenia Fatra v Žiline.

  • 14. septembra 2023 s programom z diel L. van Beethovena so sólistom Jurajom Čižmarovičom
  • 12. októbra 2023 s renomovaným francúzskym trubkárom Romainom Leleuom, na koncertoch
  • 15. a 16. februára 2024 na koncertoch venovaných Roku českej hudby so sólistom Ivom Kahánkom
  • 4. a 5. apríla 2024 na veľkonočných koncertoch s uvedením Dvořákovej Omše D dur
  • 23. mája 2024 s uvedením diela F. Schuberta a F. Mendelssohna-Bartholdyho

Kto je František Macek? 


Do povedomia profesionálneho dirigentského sveta sa dostal v roku 2018, kedy zvíťazil na medzinárodnej súťaži vyhlásenej Národným symfonickým orchestrom Poľského rozhlasu a televízie (NOSPR) v Katoviciach, ktorý sa pýši jednou z najlepších moderných koncertných sál v Európe. Hlavná cena mu priniesla post asistujúceho dirigenta vtedajšiemu šéfdirigentovi NOSPRu Alexandrovi Liebreichovi.

V roku 2020 sa stal umeleckým riaditeľom medzinárodného hudobného festivalu „Hudba v záhradách a zámku Kroměříž“, ktorý je venovaný klasickej hudbe znejúcej v UNESCO pamiatkach mesta Kroměříž. Na jar 2021 debutoval na festivale Pražské jaro so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu a pravidelne vystupuje aj s ďalšími českými orchestrami.

František Macek disponuje ojedinelou všestrannosťou pri porozumení hudobných štýlov a interpretačných tradícií. Tieto skúsenosti načerpal počas svojho štúdia orchestrálneho a zborového dirigovania na Akadémii múzických umení v Prahe a na Kráľovskej hudobnej akadémii v Štokholme.

Taktiež je absolventom hry na organe na konzervatóriu v Kroměříži a historicky poučenej interpretácie na Týnskej škole – Collegium Marianum v Prahe. Svoje dirigentské zručnosti si zdokonaľoval na majstrovských kurzoch u Bernarda Haitinka, Daniela Gattiho a Manfreda Honecka, absolvoval prestížnu Americkú dirigentskú akadémiu v Aspene a Akadémiu Menuhinovho festivalu vo švajčiarskom Gstaade.

Je oceňovaný pre svoju energiu a intenzitu a získava si reputáciu vďaka svojmu osobitému hudobnému prejavu a odhodlaniu k umeleckej dokonalosti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu