Nehnuteľnosti pribúdajú a ceny sa mierne znížili. Ako by mal kupujúci postupovať na klesajúcom trhu?


Foto: Nehnuteľnosti pribúdajú a ceny sa mierne znížili. Ako by mal kupujúci postupovať na klesajúcom trhu? Foto: Ilustračné/istock.com

Situácia na kúpu nehnuteľnosti sa paradoxne aj napriek rastúcim úrokovým sadzbám mierne zlepšila. Ak ste začali s kúpou ešte pred minulým letom, tak viete, že bol obrovský problém hlavne s nedostatkom ponúk a často sa nedalo vôbec dostať na obhliadku. Práve kvôli tomuto stavu sa veľa ľudí neodvážilo riešiť predaj svojej nehnuteľnosti v obave, či vôbec budú vedieť niečo kúpiť. Nakoľko aj ceny rástli raketovo, druhou častou obavou bolo, či nebudú tratiť v čase, ak predajú a kúpia až o niekoľko mesiacov. 

Od leta 2022 došlo však na trhu k výraznému zvratu. Aktuálne dosť ponúk pribudlo a ceny už mierne klesli. Stále sa však denne stretávame s klientami, ktorí prichádzajú na obhliadky a reálne ešte nezačali s predajom nehnuteľnosti, z ktorej sa budú presúvať. Dostávajú sa tak do situácie, že ak aj nájdu zaujímavú nehnuteľnosť a vedia si vyjednať dobrú cenu, realizácia viazne práve na tom, že nevedia predať pôvodnú nehnuteľnosť alebo ju potom v tiesni predajú výrazne pod cenu.

Tu je dôležitá rada pre klientov na klesajúcom trhu. Určite sa snažte najskôr zistiť reálnu cenu, ktorú bude trh ochotný akceptovať za vašu nehnuteľnosť či minimálne začnite s predajom a sondujte záujem. To že umiestnite váš byt či dom na trh neznamená, že musíte hneď podpísať kúpnu zmluvu so šibeničným termínom vysťahovania. Budete však mať predstavu o tom, koľko to môže trvať a aj koľko financií budete mať k dispozícii.

Nebál by som sa v prípade štandardných požiadaviek aj trošku zariskovať a riešiť predaj ešte pred nájdením nového bývania. Ponuka na realitných portáloch stále rastie, ceny aktuálne mierne klesajú a rast sa v najbližšom období neočakáva, preto ak nie ste príliš nároční, je veľká šanca, že kúpite celkom výhodne. 

Pred celou realizáciou, samozrejme, odporúčam poradiť sa s odborníkmi, predovšetkým s hypotekárnym špecialistom alebo so svojím bankárom ohľadom finančných možností a splátok, a tiež s dobrým realitným maklérom ohľadom nastavenia procesov a zmluvného zabezpečenia transakcie. 

Dôležité je, že aj napriek titulkom v médiách sa nehnuteľnosti stále predávajú, realitný trh sa upokojil a vyzerá to, že staršie nehnuteľnosti možno ešte mierne klesnú a ceny novostavieb budú minimálne stagnovať. Ak plánujete zmenu bývania, je možno ideálny čas na zámenu staršieho energeticky náročného bytu za drahšiu novostavbu s nižšími mesačnými nákladmi a vyšším komfortom. 


Ak by ste potrebovali zanalyzovať presne vašu situáciu, možnosti a poradiť s procesmi, kontaktujte svojho realitného makléra. Nakoľko bolo obchodov za posledné obdobie menej, mal by si na vás nájsť čas. Prajem Vám úspešný predaj a dobrú kúpu!


Ing. Ján Ratulovský
Riešime bývanie Žilina


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ján Ratulovský