Terénne preteky, súťaže pre deti aj dospelých či bojové ukážky. Už dnes na Gabčíkovom memoriále


Foto: Terénne preteky, súťaže pre deti aj dospelých či bojové ukážky. Už dnes na Gabčíkovom memoriále Foto: Jakub Cvacho

Už zajtra (13. mája) sa v Žiline a Poluvsí uskutoční 29. ročník Memoriálu Jozefa Gabčíka. Podujatie spojené s bežeckými pretekmi je oslavou 81. výročia operácie ANTHROPOID, kedy výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš spáchali atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Oproti domu rodáka z Poluvsia Jozefa Gabčíka stojí jeho pamätník. Súčasťou tohtoročného memoriálu bude aj odhalenie jeho zrenovovanej verzie. Spred rodného domu bojovníka proti fašizmu vyrazia bežci odhodlaní prekonať 11-kilometrovú trasu terénom.

„Na tomto podujatí budú aj veľmi významní hostia, ktorí si uctia pamiatku generála a hrdinu 2. svetovej vojny. Očakáva sa účasť aj zástupcov Ministerstva obrany Slovenskej republiky, Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky, predstaviteľov Českej, Britskej, Americkej a Ukrajinskej ambasády,“ uviedol Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko.


Železničiari prisľúbili, že účastníkom pretekov pomôžu bezplatnou dopravou Rajeckou Ančou. Osobný vlak 3510 vypravia zo stanice Žilina-Záriečie o 8:53 hod. ráno, do Poluvsia dorazí o 9:11 hod. K súprave budú pripojené dve motorové jednotky navyše. Podmienkou bezplatnej prepravy je preukázanie sa štartovným číslom.


„Preteky začnú o 10:10 hod. priamo pred rodným domom Jozefa Gabčíka v Poluvsí, pričom cieľovým bodom bude telovýchovný areál 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Záujemcovia o preteky sa môžu prihlásiť už len na mieste konania pretekov v daný deň, a to od 6:30 do 7:50, no iba v limitovanom množstve,“ doplnil Tomáš Kováč.

Program 29. ročníka Memoriálu Jozefa Gabčíka: 

  • 8:00 hod. pred vchodom do areálu 5. pluku špeciálneho určenia od Závodia - slávnostné otvorenie pretekov, pietny akt a kladenie vencov,
  • 8:30 hod. - presun pretekárov na štart do Poluvsia,
  • 9:30 hod. oproti rodnému domu Jozefa Gabčíka - pietny akt kladenia vencov,
  • 10:10 hod. - štart bežeckých pretekov,
  • 13:00 hod. - vyhlásenie výsledkov.

V areáli 5. pluku špeciálneho určenia bude počas dňa prebiehať sprievodný program pre širokú verejnosť. Jeho súčasťou budú bežecké súťaže pre deti, ukážka zásahu Hasičského a záchranného zboru, súťaže v streľbe a statické aj dynamické ukážky 5. pluku špeciálneho určenia. Členovia klubu vojenskej histórie zas návštevníkom ukážu, ako sa bojovalo v minulosti.


Miesto: 5. pluk špeciálneho určenia Žilina a Poluvsie
Dátum: 13.05.2023 - 08:00    18:59



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu