VIDEO: V Turí aj Turčeku stretli obyvatelia medvede priamo na cestách. Ochranári radia, ako sa správať v lese


Foto: VIDEO: V Turí aj Turčeku stretli obyvatelia medvede priamo na cestách. Ochranári radia, ako sa správať v lese Foto: Youtube/ŠOP SR

Uprostred apríla polícia upozornila na medvedicu s dvomi mláďatami, ktorá sa pohybuje v okolí obce Turie v Žilinskom okrese. Počas tohto víkendu bolo divé zviera videné priamo na ceste. Informovalo o tom niekoľko obyvateľov či návštevníkov obce na sociálnych sieťach.

„Ľudia v okolí Turia dobre pozatvárajte kuríny. Motá sa vám tam zdatný medveď. Práve mi prebehol cez cestu (Redbull kopec),“ napísal v príspevku Žilinčan, ktorý zviera zahliadol.

Väčšieho jedinca medveďa hnedého, ktorý sa v denných aj nočných hodinách pohybuje pri vstupe do Turia smerom od Porúbky po komunikácii tretej triedy III/2084, videli aj ďalší svedkovia.

Iný medveď sa má údajne nachádzať v tesnej blízkosti obce Turček v okrese Turčianske Teplice. V piatok 28. apríla mal taktiež prebehnúť cez cestu žene, ktorá obcou prechádzala. Zvýšený pohyb a prípadnú agresivitu šeliem môže spôsobovať aj aktuálne obdobie, kedy prebieha medvedia ruja.

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky po upozornení polície na výskyt medveďov v Turí varovala pred zbytočným šírením paniky. Hoci opatrnosť je na mieste, ochranári ľuďom pripomínajú, že lesy sú pre divú zver prirodzeným domovom.



Les je pre medvede prirodzený biotop a oblasť širšieho okolia obce Turie patrí dlhodobo medzi lokality s ich výskytom. Svedčí o tom aj samotný erb obce, kde je medveď vyobrazený spolu s brusnicou čučoriedkovou. Vstupom do lesa prekračujeme územie, kde prirodzene fungujú zákony prírody a je potrebné sa ich naučiť rešpektovať. Les je priestor, kde by mali byť v bezpečí najmä jeho obyvatelia a musíme počítať s možnosťou stretu s nimi,“ uviedla štátna ochrana prírody na svojom webe.

Zásahový tím pre medveďa hnedého verejnosti pravidelne pripomína pravidlá správania v lese, ktorými sa minimalizuje šanca stretnutia s touto šelmou. Medzi základné odporúčania patrí zotrvanie na turistických chodníkoch a upozornenie na svoju prítomnosť zvukom. Ľudia by sa mali lesom vyhýbať za zlého počasia, pred svitaním a po zotmení. Medvede sa často ukrývajú v hustých porastoch, ktoré je preto rozumné obchádzať.

„V prípade, že obyvatelia spozorujú výskyt medveďa hnedého v blízkosti obce alebo priamo v intraviláne, prosíme o nahlásenie polohy na pohotovostné linky Zásahového tímu ŠOP SR. V lesnom prostredí však dovoľme jeho obyvateľom pokojne oddychovať,“ doplnili ochranári.

O tom, ako by sa mali návštevníci lesa správať, uverejnila štátna ochrana prírody krátky náučný film na platforme Youtube.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu