Žilinskí leteckí záchranári zasahovali v Malej Fatre, 300-metrový pád turistky skončil tragicky


Foto: Žilinskí leteckí záchranári zasahovali v Malej Fatre, 300-metrový pád turistky skončil tragicky Foto: www.hzs.sk

V nedeľu 9. apríla 2023 v poobedňajších hodinách zasahovala Horská záchranná služba v Malej Fatre. Pomoc potrebovala turistka zo Slovenska, ktorá sa na turistickom chodníku pod Osnicou pošmykla a spadla východným žľabom. Po páde dlhom približne 300 metrov bola v kritickom stave.

Na mieste sa jej snažila poskytnúť prvú pomoc kamarátka, ktorej sa napriek exponovanému terénu podarilo zostúpiť k zranenej žene. O súčinnosť boli preto požiadaní leteckí záchranári zo Žiliny.

„Po prílete do oblasti bol na mieste nehody vysadený horský záchranár spolu s lekárkou Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby, ktorí zhodnotili zdravotný stav pacientky a zaistili dýchacie cesty,“ spresňujú horskí záchranári na svojom webe. 

Pacientka bola následne z miesta nehody vrtuľníkom transportovaná na Medziholie, kde bola po pristátí vzhľadom na zhoršenie zdravotného stavu zahájená kardiopulmonálna resuscitácia. Napriek veľkej snahe zúčastnených sa však 51-ročnú ženu nepodarilo zachrániť.

Telesné pozostatky nebohej turistky boli transportované na Boboty, kde boli odovzdané príslušníkom polície a obhliadajúcemu lekárovi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu