Cez víkend sa takmer zrazili vlaky vo Vrútkach, mohla za to nepozornosť rušňovodiča


Foto: Cez víkend sa takmer zrazili vlaky vo Vrútkach, mohla za to nepozornosť rušňovodiča Foto: ilustračné: Facebook/ZSSK

Vo Vrútkach sa v sobotu 1. apríla oproti sebe stretli dva vlaky na jednej koľaji, po zastavení ich od zrážky delilo sto metrov. Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáša Kováča vznikla táto mimoriadna udalosť z nepozornosti rušňovodiča. 

Počas prestavovania dieselmotorovej jednotky v stanici Vrútky od osobného vlaku rušňovodič nerešpektoval návesť „posun zakázaný“ zriaďovacieho návestidla. „Rozrezal výhybku a vošiel do vlakovej cesty pre rýchlik vlak R 936 Zvolen – Vrútky. Oba vlaky išli pomaly, zhruba 40 kilometrov za hodinu. Obaja rušňovodiči zareagovali správne a včas aktivovali rýchlobrzdu,“ uviedol Kováč.

Dopravca pre incident odobral rušňovodičovi osvedčenie o odbornej spôsobilosti. Aby ju mohol opäť nadobudnúť, musí absolvovať mimoriadnu odbornú skúšku. „Jeho nadriadený prijme voči danému rušňovodičovi ďalšie opatrenia,“ ozrejmil Kováč.


Rušňovodič, ktorý pochybil, mal podľa neho v čase incidentu 45 rokov. Vyštudoval Stredné odborné učilište elektrotechnické v Nižnej a do kurzu pre rušňovodičov nastúpil vo februári 2021. „Samostatný výkon rušňovodiča bol zaradený 11. júna 2022. V čase incidentu mal teda takmer desaťmesačnú prax,“ dodal hovorca ZSSK.

K stretu vlakov na jednej koľaji došlo aj v marci pri zastávke Brodno v Žiline. Dva osobné vlaky od zrážky delilo taktiež približne sto metrov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu