V Žilinskom kraji má dnes fúkať silný vietor, platia výstrahy prvého až tretieho stupňa


Foto: V Žilinskom kraji má dnes fúkať silný vietor, platia výstrahy prvého až tretieho stupňa Foto: Vľavo: Facebook/Obec Turčianske Kľačany, vpravo: Facebook/Daniela Strnadlova

V pondelok 27. marca zasiahlo Žilinský kraj náhle ochladenie. Zatiaľ čo sa počas uplynulého týždňa ukazovatele na teplomeroch vyšplhali až k 20 °C, obyvatelia severnejších častí Slovenska by sa mali dnes aj v najbližších dňoch pripraviť na mínusové teploty.

Chladné počasie so sebou prinesie mrazy, sneženie a silný vietor. Meteorológovia preto na dnešný deň vydali niekoľko rôznych výstrah. Pre všetky okresy Žilinského kraja platí varovanie prvého stupňa pred vetrom. Rovnako sa vo všetkých okresoch okrem Turčianskych Teplíc a Bytče majú tvoriť na cestách snehové jazyky a záveje.

Najzávažnejšiu hrozbu má dnes predstavovať rýchlosť vetra na horách. V Bytči, Turčianskych Tepliciach, Kysuckom Novom Meste a Čadci platí výstraha prvého stupňa a v okresoch Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Martin a Ružomberok hrozí druhý stupeň nebezpečenstva. Najmenej priaznivá je predpoveď pre vyššie položené oblasti okresu Liptovský Mikuláš.

„V okrese Liptovský Mikuláš sa na horách v polohách nad 1500 metrov ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 - 50 metrov za sekundu (160 - 180 kilometrov za hodinu) a/alebo priemernú rýchlosť 30 - 34 metrov za sekundu (110 - 120 kilometrov za hodinu), t.j. mohutná víchrica až orkán. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu