Viac ako 41-tisíc študentov píše tento týždeň maturitnú škúšku, takéto sú zadania slohových prác


Foto: Viac ako 41-tisíc študentov píše tento týždeň maturitnú škúšku, takéto sú zadania slohových prác Foto: www.minedu.sk

Viac ako 41-tisíc maturantov absolvuje tento týždeň písomné maturity. V Žilinskom kraji maturuje spolu 4173 maturantov, na gymnáziách 1077 a na odborných školách 3096 študentov. 

Od utorka 14. marca do piatka 17. marca 2023 budú overovať svoje znalosti zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka.

V utorok začínajú všetci študenti stredných škôl s overovaním svojich znalostí v gramatike Slovenského jazyka či literatúre. V stredu 15. marca budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka.

„Najviac maturantov sa tradične prihlásilo na anglický jazyk, spolu na všetkých troch úrovniach je to takmer 35 800 žiakov. V poradí záujmu nasleduje nemecký jazyk (1 068 žiakov) a ruský jazyk (443 žiakov). Francúzsky jazyk si vybralo 14 maturantov, španielsky jazyk 4 a 1 žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka,“ informuje ministerstvo vnútra na svojej webovej stránke. 

Nasledujúci deň, vo štvrtok 16. marca 2023, čaká vyše 5 100 maturantov externý test z matematiky. Matematiku si ako voliteľný alebo dobrovoľný predmet vybralo približne 12,5 percent z celkového počtu maturujúcich žiakov. 

Výsledky maturitnej skúšky budú známe začiatkom mája 

Cieľom externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky je overiť zručnosti a kľúčové kompetencie ako počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, gramatika v kontexte, schopnosť prezentovať vlastný prejav písomnou formou v cudzom aj vyučovacom (slovenskom) jazyku. 


Výsledky žiakov z externej časti maturitnej skúšky z marcového a aprílového termínu budú pre všetky školy sprístupnené 5. mája 2023 elektronickou formou, v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 9. až 10. mája 2023.

Témy slohovej práce boli už uverejnené na webových stránkach Ministerstva školstva. Študenti mali na výber z týchto štyroch tém:

1. V zime na vidieku (umelecký opis)

2. Bezpečne na sociálnych sieťach (výklad)

3. Hľadel/hľadela som ako vyoraná myš (rozprávanie)

4. Má zmysel kandidovať do školského parlamentu? (diskusný príspevok)



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu