DOBRÉ SPRÁVY: Výber pozitívnych noviniek zo Žilinského kraja za aktuálny týždeň


Foto: DOBRÉ SPRÁVY: Výber pozitívnych noviniek zo Žilinského kraja za aktuálny týždeň

1. Zvieratá zo záchrannej stanice v Zázrivej už viac nebudú čeliť stresu z prevozu k veterinárovi

Dlhoročným snom zakladateľa Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej Metoda Maceka a jeho partnerky Andrey Pracharovej bola vlastná veterinárna stanica. Vďaka finančnej podpore nadácií Be Lenka, VÚB a verejnosti sa podarilo túto predstavu premeniť na skutočnosť a zvierací pacienti tak už nebudú nútení cestovať za ošetrením dlhé kilometre.



2. Lekári z Malaciek vďaka pomoci žilinských anestéziológov zrealizovali tracheostómiu u prvých pacientov

Žilinskí anestéziológovia odovzdali svoje takmer 30-ročné skúsenosti s náročným výkonom punkčnej perkutánnej tracheostómie kolegom z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Malackách. Tým sa vďaka cennej praxi a novonadobudnutým vedomostiam podarilo metódu úspešne zrealizovať u prvých pacientov.


3. Spoluzakladateľ žilinskej firmy Be Lenka Juraj Fehervari vyhral prestížnu súťaž EY Podnikateľ roka 2022

Prvenstvo v prestížnej svetovej súťaži Podnikateľ roka 2022 si na Slovensku odniesol Žilinčan Juraj Fehervari, spoluzakladateľ a majiteľ spoločnosti Be Lenka, ktorá sa zameriava na výrobu kvalitných barefoot topánok a ergonomických nosičov pre deti. Odborná porota na príbehu víťaza pritom najviac oceňuje inovatívnosť a udržateľnosť jeho myšlienky.



4. Priazeň pacientov si v prieskume získali nemocnice Žilinského kraja

V prieskume, ktorý sa sústredil na kvalitu ubytovania, prístup personálu a subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení z nemocnice, vyjadrilo svoje dojmy takmer 7-tisíc pacientov. Na vrchole rebríčka sa umiestnili dve nemocnice Žilinského kraja, a to Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku a Univerzitná nemocnica v Martine. Výrazne však nezaostávala ani Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline.




5. Študentka zo Žiliny za výhru v súťaži navštívi kávové plantáže v Južnej Amerike

Študentka Hotelovej akadémie Hlinská v Žiline Patrícia Macháčová vynikla na celoslovenskej súťaži  Slovak Barista Cup Junior 2022 medzi 25 konkurentami. Vďaka svojej šikovnosti v príprave kávy sa jej podarila obsadiť druhú priečku. Za svoje úsilie vyrazí na fakultatívny pobyt do Brazílie.



6. V Martine vyrastie rozsiahly priemyselný park

V okresnom meste Martin pribudne množstvo voľných pracovných pozícií. Do konca roka 2023 by totiž v mestskej časti Priekopa mal vzniknúť priemyselný park o rozlohe vyše 37-tisíc metrov štvorcových. Ako prvá tu svoj závod počas budúceho roka postaví spoločnosť Trend Technologies Slovakia, s. r. o.


7. V Žiline sa v závere marca rozbehne 5. sezóna obľúbeného bikesharingu

Dobrou správou pre priaznivcov alternatívneho cestovania v krajskom meste je opätovný návrat zdieľaných bicyklov BikeKIA po zimnej prestávke. Prevádzkovateľ aj v tomto roku sľubuje prvú polhodinu zdarma a rovnaká tarifa naďalej platí aj pre poplatok za prekročenie stanovenej doby, a to 20 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu