Povodne sú už na ústupe, v niektorých obciach Žilinského kraja však naďalej platí výstraha II. stupňa


Foto: Povodne sú už na ústupe, v niektorých obciach Žilinského kraja však naďalej platí výstraha II. stupňa Foto: ilustračné

Vyššie teploty, nadmerné topenie snehu a zvýšené množstvo zrážok sa podpísalo na lokálnom výskyte povodní na území Žilinského kraja. Situáciu v súvislosti so zvýšenou povodňovou aktivitou eviduje aj Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR.

„Zaplavené boli zväčša miestne komunikácie, či dvory a nižšie položené časti rodinných domov, pričom boli znečistené nánosmi bahna, štrku a kameňa,“ uvádza ministerstvo vnútra. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru tak mali v posledné dni množstvo práce s odčerpávaním vody a likvidáciou následkov povodní. 

„Pri záchranných prácach išlo najmä o prečistenie priepustov, zachraňovanie majetku obcí a ich obyvateľov a odstraňovanie naplavenín. Dobrovoľné hasičské zdrženia v mnohých prípadoch odstraňovali prekážky vo vodnom toku, odvádzali vodu z povodňou zaplavených území a provizórne sprietočňovali zanesené korytá vodných tokov,“ spresňuje rezort vnútra.


Situácia bola mimoriadne kritická najmä v Žiline, na Orave a Liptove. V nedeľu 19. februára, bola v obci Teplička nad Váhom (okres Žilina), v obci Beňadiková (okres Liptovský Mikuláš) a v obci Oravská Jasenica (okres Námestovo) vyhlásená výstraha III. stupňa povodňovej aktivity.

Vo väčšine samospráv bola odvolaná bola v pondelok, s výnimkou obce Teplička nad Váhom, kde pretrvávala až do utorka. Aktuálne je v týchto oblastiach naďalej platný II. stupeň povodňovej hrozby. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu však už v najbližšie dni na našom území povodne nehrozia.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu