Partner prezidentky Čaputovej navštívil spolu s manželkou prezidenta ČR skanzen v Pribyline


Foto: Partner prezidentky Čaputovej navštívil spolu s manželkou prezidenta ČR skanzen v Pribyline Foto: Facebook/Juraj Rizman

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline privítalo v utorok 7. februára vzácnu návštevu. Priestory skanzenu navštívil partner slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej Juraj Rizman, ktorý tam sprevádzal manželku prezidenta Českej republiky, Ivanu Zemanovú.

V sprievode vedenia Liptovského múzea, vicežupana Žilinského samosprávneho kraja a starostu obce Pribylina si prezreli v nádhernom zimnom počasí niektoré objekty skanzenu a v kaštieli z Parížoviec mali možnosť vidieť ukážky ľudových remesiel a výroby syrov. Na záver stretnutia sa zoznámili aj s nádhernými liptovskými piesňami a tancami v podaní folklórneho súboru Liptáčik,“ priblížilo Múzeum liptovskej dediny v príspevku na sociálnej sieti.

Ivana Zemanová prišla na Slovensko spolu so svojím manželom ešte v pondelok 6. februára. „S mojí paní jsme zahájili oficiální návštěvu Slovenska. Pobývat budeme ve Vysokých Tatrách. Jde o poslední zahraniční cestu ve funkci prezidenta republiky,“ uviedol na začiatku týždňa v príspevku na sociálnej sieti český prezident Miloš Zeman, ktorého 9. marca 2023 nahradí vo funkcii novozvolená hlava štátu Petr Pavel.

Prezident Zeman sa po boku manželky ešte v prvý deň návštevy Slovenska stretol na priateľskej večeri na Štrbskom plese s prezidentkou Čaputovou a jej partnerom. Nasledujúce dni čakala prezidenta Zemana reťaz rokovaní s ďalšími slovenskými politikmi, medzi nimi slovenský premiér Eduard Heger, bývalí prezidenti SR Rudolf Schuster a Andrej Kiska, no aj predseda strany HLAS SD Peter Pellegrini.


Pokým sa prezident ČR venoval politickým stretnutiam, jeho manželku Ivanu Zemanovú čakalo spoznávanie severného kraja Slovenska. „Ako v rozprávke! Tak dnes vyzeralo zasnežené Múzeum liptovskej dediny v Pribyline,“ opísal návštevu múzea v Žilinskom samosprávnom kraji Rizman, ktorý zároveň poďakoval za skvelú spoluprácu riaditeľovi skanzena v Pribyline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu