Žilinskej župe budú tento rok chýbať financie na podporu obcí či rozvoj, hospodáriť má s 241,2 miliónmi eur


Foto: Žilinskej župe budú tento rok chýbať financie na podporu obcí či rozvoj, hospodáriť má s 241,2 miliónmi eur Foto: Žilinský samosprávny kraj

V pondelok 30. januára prebehlo tretie zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského kraja, na ktorom poslanci prerokovali rôzne dôležité otázky vrátane rozpočtu na nadchádzajúce roky. Samospráva bude tento rok hospodáriť s 241,2 miliónmi eur, pričom 140 miliónov eur má byť zisk z daní.

Cieľom vedenia kraja bolo predovšetkým dokončenie začatých projektov, zachovanie rovnako kvalitných verejných služieb a vyčlenenie prostriedkov na prípravu nových projektov, na ktoré môže župa získať dotácie. Podľa predsedníčky kraja Eriky Jurinovej schválený rozpočet pokryje každý z týchto záujmov.

V najbližšom období plánuje z finančných prostriedkov rekonštruovať cesty a mostné objekty, ako napríklad most v obci Podbiel či komunikácia druhej triedy II/583 v úsekoch medzi obcami Belá a Terchová či Zázrivá a Párnica. Opravené majú byť tiež cesty druhej a tretej triedy na Orave, Hornom Považí, Liptove a Kysuciach.

„Pre nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti župy je v kapitálovom rozpočte vyčlenených 1 milión 160-tisíc eur, z tohto objemu je časť plánovaná na obstaranie CT prístrojov do nemocníc v Trstenej a v Liptovskom Mikuláši, ako i financovanie projektu Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti v Námestove,“ uviedla krajská hovorkyňa Eva Lacová.



Ďalšie peniaze budú použité na modernizáciu školských zariadení a kultúrnych inštitúcií či budovanie cyklotrás. Najvyššie výdavky vedenie župy vidí v oblasti sociálnych služieb pre občanov, mestskej hromadnej dopravy a v nových investíciách.

„Z dôvodu legislatívnych opatrení s dopadom na príjmovú i výdavkovú časť rozpočtu, pretrvávajúcej vysokej inflácie, rastu cien energií, budú kraju chýbať finančné prostriedky na plánované investície do svojho majetku, na rozvojové aktivity, v menšom objeme oproti minulému roku bude tento rok i podpora pre obce, občianske združenia a neziskové organizácie prostredníctvom regionálnych dotácií,“ upozornila Eva Lacová.

Okrem rozpočtu krajské zastupiteľstvo zvolilo nových podpredsedov župy a rokovalo aj o návrhu na odmeňovanie poslancov či odvolaní riaditeľov viacerých nemocníc, centier sociálnych služieb a ďalších inštitúcií, ktorých zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj. Poslanci ďalej pripomienkovali zmenu grafikonu železničnej dopravy v kraji a reagovali aj na nízke zaradenie liptovskej nemocnice v rámci optimalizácie siete nemocníc.

„Nevzdávame sa. Aj keď je momentálne nemocnica zaradená do kategórie jedna, bude poskytovať aj naďalej všetky programy tak, ako boli pacienti zvyknutí. Nemocnice v tejto chvíli pokračujú v príprave plánov, verím, že sa nám podarí docieliť zmenu v spomínanej kategorizácii,“ dodala županka Erika Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu