Dnes večer zhasne verejné osvetlenie aj v Žiline, samospráva sa pripája k protestnej iniciatíve


Foto: Dnes večer zhasne verejné osvetlenie aj v Žiline, samospráva sa pripája k protestnej iniciatíve

Do celoslovenskej iniciatívy, ktorou chcú mestá a obce upozorniť na vážnu situáciu v súvislosti so zvyšovaním cien energií sa zapojí aj žilinská samospráva. V uliciach mesta preto bude dnes, v pondelok 30. januára v čase od 19:00 do 19:30 demonštratívne zhasnuté verejné osvetlenie. 

Celoslovenskú protestnú akciu s názvom „Mestám a obciam zhasína nádej“ schválilo i Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jej zámerom je poukázať na dôsledky, ktoré samosprávam hrozia v prípade, že vláda situáciu nevyrieši a neposkytne im rýchlu a efektívnu pomoc. V rámci Žilinského kraja sa k iniciatíve pripojili aj okresné mestá Martin, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš. 

Dopad energetickej krízy je podľa žilinského primátora tak vážny, že je reálne ohrozené ďalšie fungovanie samospráv. „Súčasná energetická kríza výrazne zasahuje do efektívneho fungovania slovenských samospráv vzhľadom na to, že opatrenia, ktoré samosprávy realizujú, nepostačujú, aby vykompenzovali zvýšenú potrebu financovať zvýšené náklady na elektriku, plyn a teplo. Očakávame, že štát bude oveľa rýchlejšie, jasnejšie a zrozumiteľnejšie reagovať a kompenzovať potrebné výpadky,“ vysvetlil Peter Fiabáne.


Protestná akcia má podľa neho nielen upozorniť verejnosť na súčasný stav, ale predovšetkým má byť apelom vláde a príslušným ministerstvám, aby urýchlene konali. „Aby tie prezentované a deklarované formy podpory boli jasnejšie a zrozumiteľnejšie. Aby sa mestá a obce vedeli zariadiť a nastaviť svoje fungovanie na najbližšie týždne a mesiace,“ doplnil primátor Žiliny.

Už o niekoľko hodín tak bude verejné osvetlenie v uliciach mesta na 30 minút vypnuté. Križovatky a priechody pre chodcov však ostanú, z dôvodu bezpečnosti, riadne osvetlené aj počas protestu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu