FOTO: Mladý lyžiar v Jasnej narazil na prekážku, utrpel zranenia vnútorných orgánov, hlavy aj hrudníka


FOTO: Mladý lyžiar v Jasnej narazil na prekážku, utrpel zranenia vnútorných orgánov, hlavy aj hrudníka
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba

Krátko po poludňajšom vážnom zranení lyžiara na svahu strediska Winter Park Martinky musel vrtuľník priletieť do ďalšieho lyžiarskeho areálu. V stredisku Jasná ostal po prudkom náraze v bezvedomí 19-ročný muž zo Slovenska. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.


V stredu 25. januára boli horskí záchranári privolaní na pomoc mladému lyžiarovi, ktorý mal v bezvedomí ležať na Bielej púti. Muž sa prebral skôr, než dorazili na miesto. Po prvotnej prehliadke lekár zistil, že má zranené rebrá, stehná, hlavu a vnútorné orgány. 

„Lyžiarovi, ktorý poranenia utrpel po náraze na prekážku, poskytli záchranári Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Nízke Tatry neodkladnú prvú pomoc, pacienta zafixovali, podali mu medikamentóznu liečbu a následne zabezpečili miesto na pristátie vrtuľníka,“ priblížila Horská záchranná služba.


Po pacienta priletela posádka leteckých záchranárov Krištof 02 z Banskej Bystrice. Mladík bol následne v stabilizovanom stave pri vedomí vrtuľníkom transportovaný na ďalšie vyšetrenia do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

„Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov lyžiarskych stredísk, aby nepreceňovali vlastné schopnosti. Jazda na lyžiach či snowboarde je technicky náročná a vyžaduje si dobre zvládnutú techniku. Každý používa trať na vlastné riziko a musí zvážiť svoje schopnosti, a to aj s ohľadom na stav trate, počasie a počet lyžiarov na svahu. Samostatným pravidlom je nosenie prilby. Buďme ohľaduplní k iným osobám a na lyžiarskej trati sa správajme tak, aby sme neohrozili zdravie alebo život, alebo nespôsobili škodu sebe alebo inému,“ prosia návštevníkov lyžiarskych stredísk horskí záchranári.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu