Žilina výmenou svietidiel v škôlkach zmierni náklady na energie, ale aj nároky na ich údržbu


Foto: Žilina výmenou svietidiel v škôlkach zmierni náklady na energie, ale aj nároky na ich údržbu Foto: Mesto Žilina

Viaceré samosprávy kvôli energetickej kríze a nárastu cien s ňou spojenými zavádzajú opatrenia na zníženie spotreby energií. Výnimkou nie je ani mesto Žilina, ktoré spolu s Technickými službami mesta Žiliny začalo s obnovou svietidiel v siedmych žilinských materských školách a v centre voľného času.

Nové LED svietidlá majú znížiť spotrebu elektriny až o polovicu. „Nielenže sa celkovo zníži energetická náročnosť, okrem toho nám výrazne poklesnú nároky na údržbu svetiel, keďže pri nových LED svietidlách a LED žiarovkách odpadá potreba častej výmeny starej žiarovky. Rovnako vidíme prínos v zlepšení zrakovej pohody v triedach, nakoľko staré osvetlenie bolo veľakrát poddimenzované,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Účinnejšia technológia nových svietidiel zároveň zredukovala ich potrebný počet. Trieda materskej školy, v ktorej tak doteraz bolo 12 svetiel, bude na rovnaký priestor po novom potrebovať len 6 LED panelov. Modernizácia svietidiel sa realizuje v MŠ na Puškinovej ulici, v MŠ Rybné námestie v Mojšovej Lúčke, v MŠ Jarná, v MŠ Ku škôlke v Zádubní, v MŠ Kultúrna v Zástraní, v MŠ Gemerská, v MŠ Varšavská a v Centre voľného času na Zvolenskej ulici.


Celkové náklady na obnovu, ktorú by malo mesto ukončiť do príchodu februára, sú vopred vyčíslené na sumu takmer 57-tisíc eur. Podľa odhadu by sa mala žilinskej samospráve investícia vrátiť do dvoch rokov, no je potrebné myslieť na to, že návratnosť vo veľkej miere závisí od aktuálnej ceny energie.

Žilinská radnica pravidelne sleduje a vyhodnocuje spotrebu energií vo svojich organizáciách a zariadeniach. Má vypracovanú internú analýzu a súbežne pokračuje v príprave investícií, ktorých výsledkom je zníženie spotreby energie najmä pri najväčších odberateľoch ako sú Dopravný podnik mesta Žiliny či väčšie mestské športoviská,“ uzavrela hovorkyňa mesta Barbora Zigová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu