Analytik Potočár k aktuálnej situácii s energiami: K najzraniteľnejším sa pomoc nedostáva v dostatočnej miere


Foto: Analytik Potočár k aktuálnej situácii s energiami: K najzraniteľnejším sa pomoc nedostáva v dostatočnej miere Foto: Ilustračné/pixabay.com

Podnikateľom pôsobiacim na Slovensku boli niekoľkými dodávateľmi energií ešte v úvode roka 2023 zaslané preddavkové platby, ktoré mali zohľadňovať skutočnú spotrebu na jednotlivých odberných miestach v predchádzajúcom fakturačnom období a aktuálnu cenu energií. Zásadnou položkou v týchto rozpisoch bola elektrina, ktorej cena sa pre niektoré podnikateľské subjekty zvýšila niekoľkonásobne, a preto mnoho z nich chcelo svoju podnikateľskú činnosť zavesiť na klinec.

Istá skupina odberateľov elektriny z podnikateľskej sféry považovala medziročné výrazné zvýšenie nákladov za likvidačné. Minister hospodárstva Karel Hirman však pripomenul, že išlo len o zálohové a nie konečné faktúry. Vláda totiž na pondelkovom (16. januára 2023) mimoriadnom zasadnutí schválila opatrenia kompenzujúce dopady trhových cien na menšie regulované podniky. Odsúhlasené nariadenie pritom nadobudne platnosť už v tento piatok, 20. januára 2023.

Na otázky o tom, aký je rozdiel medzi cenami energií pre domácnosti a podnikateľov, aké kroky by mal štát ideálne podniknúť a kde je možné najviac ušetriť nám odpovedal Radovan Potočár, redaktor spravodajských portálov energie-portal.sk, voda-portal.sk a odpady-portal.sk zameriavajúcich sa na oblasť energetiky, odpadov a priemyselnej ekológie.

Aké dôvody stoja za rapídnym nárastom cien elektriny?

Pokiaľ hovoríme o náraste cien elektriny na európskych trhoch, ten začal už hlboko v roku 2021. Problém sa prejavil v čase postpandemického oživenia dopytu, ale spočíva najmä na strane ponuky. Hlbšie dôvody vyplývajú z politiky štátov EÚ, pričom exemplárnym príkladom je odstavovanie funkčných jadrových elektrární v Nemecku. V roku 2021 začali tiež výrazne stúpať ceny emisných kvót. Olej do ohňa následne prilial ruský útok na Ukrajinu vo februári 2022 a s tým súvisiace ďalšie poruchy na strane ponuky, najmä zásadné zníženie dovozu plynu z Ruska.

Je navýšenie cien energií pre fyzické osoby a podnikateľov rozdielne alebo podobné?

Ak hovoríme o koncových cenách elektriny na Slovensku, do ich konečnej podoby vstúpili vládne opatrenia. Memorandum akcionárov Slovenských elektrární a nadväzujúci všeobecný hospodársky záujem majú zabezpečiť, že cena elektriny v roku 2023 stúpne pre domácnosti len veľmi mierne. Na druhej strane podnikateľom s regulovanou cenou vláda určila cenové stropy na úrovni 199 eur/MWh pri elektrine a 99 eur/MWh v prípade plynu.

Ako vnímate situáciu z dlhodobého hľadiska? Zostanú ceny na aktuálnej hranici, poklesnú alebo budú naopak ešte vyššie?

Budúce ceny energií závisia od množstva faktorov, akými sú vývoj geopolitickej situácie, najmä v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine, politika krajín EÚ, hospodársky vývoj a s ním spojený dopyt po energií alebo počasie v roku 2023. Ak sa faktory pôsobiace na ceny energií výrazne nezhoršia a nedôjde k zásadným neočakávaným udalostiam, ceny elektriny a plynu v tomto roku už nemusia dosiahnuť rekordné úrovne z konca leta 2022. Zároveň je však nepravdepodobné, že by sa ceny vrátili na úroveň, ktorú dosahovali pred začiatkom zdražovania v roku 2021.


Ak ceny nepoklesnú, kde môžu ľudia ušetriť? Kde vznikajú najväčšie úniky?

V domácnosti sa určite oplatí myslieť na energetickú efektívnosť najmä pri vykurovaní, a teda správne vetrať, neprekurovať miestnosti a pokiaľ to je možné, zvážiť investície do zateplenia, výmeny okien či zdroja tepla. V prípade elektrickej energie je zas dobré venovať pozornosť spotrebičom, ktoré fungujú nepretržite a tým, ktoré vyrábajú chlad alebo teplo, respektíve ohrievajú vodu, teda chladničkám, mrazničkám, práčkam, elektrickým bojlerom a podobne.

Aké kroky by mal podľa Vás štát podniknúť, aby zmiernil dopad nárastu cien na bežných ľudí?

Štát v tomto smere podnikol už viacero krokov, ktorých výsledkom je na jednej strane relatívne menej výrazné zdraženie energií pre domácností, ale na druhej strane aj obrovské náklady pre štátny rozpočet. To znamená vyššie daňové bremeno, rýchlejšie zadlžovanie a nižšie výdavky v iných oblastiach. Takýto prístup nie je dlhodobo udržateľný. Zároveň platí, že aj bežní odberatelia profitujúci z vládnych opatrení pociťujú zdraženie energií cez zvýšené ceny mnohých tovarov a služieb.

Aké aktivity vláda v tomto smere vyvinula? Sú podľa Vás dostačujúce?

Opatrenia zo strany vlády vo vzťahu k cenám energií pre domácnosti sú plošné, neadresné a neudržateľné. Paradoxom je, že hoci sú pre štát extrémne nákladné, k tým najzraniteľnejším sa pomoc nedostáva v dostatočnej miere. Je to málo muziky za veľa peňazí.

V prípade plynu a tepla dodávaného cez systémy centrálneho zásobovania teplom vláda zastropovala ceny a rozdiel chce kompenzovať dodávateľom. To de facto znamená plošné dotovanie plynu a tepla. V prípade elektriny je zas zvoleným riešením nariadenie cien vyplývajúce z memoranda medzi akcionármi Slovenských elektrární.

Ktoré podnikateľské odvetvia uvedený vývoj cien najviac zasiahne? 

Zdraženie najvýraznejšie pociťujú energeticky náročné podniky a všetci tí, pre ktorých elektrina a plyn predstavujú veľkú časť vstupov a tým pádom i nákladov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu