Žilinčania vyjadrili v ankete svoj názor na používanie zábavnej pyrotechniky, väčšina z nich by ju zakázala


Foto: Žilinčania vyjadrili v ankete svoj názor na používanie zábavnej pyrotechniky, väčšina z nich by ju zakázala Foto: ilustračné

Používanie zábavnej pyrotechniky je otázka, ktorá ľudí rozdeľuje najmä počas silvestrovských osláv. Kým niektorí argumentujú tým, že pyrotechnika predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie, ako aj zdravotné riziko pre ľudí i zvieratá,  iní ľudia jej používanie podporujú.

V piatok 6. januára sme na našej facebookovej stránke zverejnili anketu, v ktorej Žilinčania prostredníctvom reakcií na príspevok mohli vyjadriť svoj súhlas alebo nesúhlas s používaním a predajom zábavnej pyrotechniky. Celkovo sa do ankety zapojilo takmer 3-tisíc ľudí, pričom za úplný zákaz hlasovalo 1920 ľudí. S používaním a predajom zábavnej pyrotechniky súhlasilo 904 hlasujúcich. Mnoho ľudí taktiež využilo aj možnosť zapojiť sa do diskusie pod príspevkom. 


„Určite sa dajú peniaze minúť aj rozumnejšie ako na ohňostroj. Je veľa rodín, útulkov i detských domovov, ktoré potrebujú pomoc a tie peniaze by zužitkovali rozumnejšie. Tí, čo majú psíka, sú určite toho istého názoru,“ vyjadril svoj názor Michal. „Úplne by stačilo, keby sa dodržiavala zákonom určená lehota na púšťanie pyrotechniky, no nie je šanca. Navyše by aj tak stále vznikali škody na majetku a zdraví. Takže som za zákaz,“ napísala Marta.


Iní ľudia zase, naopak, zábavnú pyrotechniku považujú za neodmysliteľnú súčasť osláv konca roka. „Jednoznačne nie som za zákaz predaja. Patrí to k Silvestru, tak som za to, aby sa to predávalo,“ doplnil Štefan. Pre niektorých diskutujúcich nepredstavuje až taký problém zábavná pyrotechnika, ako skôr odborná spôsobilosť osôb, ktoré ju používajú. 

„Nie som za úplný zákaz pyrotechniky, ale nech ju kupujú a používajú len ľudia na to školení a nie deti, ktoré ich búchajú kade-tade. Nech radšej mestá zaplatia spoločnosti, ktorá sa tomu venuje a dohliadne na to, aby bol ohňostroj bezpečný a následne to po sebe aj upratali,“ uviedol Martin.

V komentároch pod príspevkom taktiež padli aj návrhy, aby samosprávy namiesto púšťania ohňostrojov radšej usporiadali svetelnú šou za použitia LED diód. Rovnaký názor zastáva aj Žilinský primátor Peter Fiabáne, ktorý začiatkom decembra minulého roka avizoval, že pokiaľ to financie mesta umožnia a poslanci mestského zastupiteľstva budú súhlasiť, svetelný zážitok počas Silvestra by mohol byť verejnosti sprostredkovaný touto cestou a bez použitia zábavnej pyrotechniky.

Ako by ste hlasovali vy? Ešte stále sa môžete do ankety zapojiť alebo vyjadriť svoj názor v komentári pod príspevkom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu