Odchody autobusov v niektorých oblastiach Kysúc budú prispôsobené novému grafikonu vlakovej dopravy


Foto: Odchody autobusov v niektorých oblastiach Kysúc budú prispôsobené novému grafikonu vlakovej dopravy Foto: ilustračné

Nový grafikon železničnej dopravy, platný od 11. decembra 2022 spôsobil mnohým obyvateľom Kysúc problémy v cestovaní hromadnou dopravou. Cestovný poriadok síce zvýšil frekvenciu vlakových spojov premávajúcich z Čadce a Kysuckého Nového Mesta do Žiliny, väčšina obyvateľov však pochádza z okolitých dedín a tak musia na tento spoj prestupovať. 

Viacerí sa však sťažujú, že odchody vlakov nenadväzujú na autobusové linky a tak sú nútení na prestupnej stanici čakať v niektorých prípadoch aj hodinu. Niektorí poslanci Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) za región Kysuce preto viackrát apelovali na VŮC Žilina, aby dopravca nový grafikon ešte prehodnotil. Zmeny sa však zatiaľ nedejú.

Preto sa traja poslanci ŽSK za Dolné Kysuce - Dušan Mičian, Matej Fabšík a Alena Dudeková, ktorá je zároveň aj starostkou obce Povina snažia zmenu dosiahnúť z iného konca. V uplynulých dňoch kontaktovali priamo dopravcu prímestskej autobusovej dopravy, ktorú v regióne Kysuce zabezpečuje spoločnosť SAD Žilina. 


Výsledky rokovania nasvedčujú tomu, že by sa situácia ohľadom nadväznosti autobusových a vlakových spojov mohla vyriešiť ešte v prvom polroku 2023. „V mnohých prípadoch je možná zmena už od 5. februára 2023, konkrétne zmeny SAD zverejní 10 dní pred účinnosťou zmien v cestovnom poriadku,“ uviedla Dudeková s tým, že o časových zmenách v odchodoch autobusov budú priebežne informovať. 

Nové cestovné poriadky by zástupcom jednotlivých samospráv mali predstaviť približne v marci alebo apríli 2023, kedy sa môžu pripomienkovať. Nový cestovný poriadok by mal nadobudnúť účinnosť od júna 2023. 

SAD Žilina taktiež informoval o platnosti nových zmlúv uzavretých medzi dopravcami v ŽSK s účinnosťou od 1. januára 2024, súčasťou ktorých je rozšírenie pôsobnosti Integrovaného dopravného systému Žilinského kraja (IDS ŽSK) na celé územie Kysúc. Aj na základe tejto zmluvy budú zavedené zmeny v cestovnom poriadku pre oblasť Kysúc. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu