Na svet prišlo v tomto roku 1 651 malých Žilinčanov. Medzi nimi sa objavili mená ako Buna, Dzihan či Micheáš


Foto: Na svet prišlo v tomto roku 1 651 malých Žilinčanov. Medzi nimi sa objavili mená ako Buna, Dzihan či Micheáš Foto: Ilustračné/pixabay.com

Do žilinskej matriky bolo v tomto roku až do 20. decembra zapísaných 1 651 detí, z toho 807 dievčat a 844 chlapcov. Stúpajúci trend pôrodnosti sa tak zvrátil, keďže oproti minulému roku počet novorodencov k rovnakému dátumu klesol o 180. Naproti tomu však stojí mortalita, ktorá sa v tomto roku výrazne znížila.

Prehľad počtu novorodencov v Žiline za predchádzajúce roky:

  • 2021 - 1 897 detí,
  • 2020 - 1 779 detí,
  • 2019 - 1 652 detí.

Podľa mesta Žilina sa oproti predchádzajúcim rokom neudiali pri výbere krstných mien veľké zmeny. „Z dievčenských mien sú stále najobľúbenejšie mená Ema, Eliška, Mia, Natália, Viktória či Nina. Medzi chlapcami dominujú mená ako Jakub, Samuel, Michal, Matúš, Matej a Juraj,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová.


Medzi stálicami populárnych mien sa však pri zápise do žilinskej matriky objavilo aj niekoľko netradičných krstných mien. Žilina tak má od tohto roku aj obyvateľky s menom Buna, Meda, Naila, Ruixi či Seila, ale aj malých obyvateľov mesta s menami Dzihan, Micheáš, Casey, Neo, Lorian a Timmy.

Doposiaľ zároveň zomrelo celkovo 1 446 Žilinčanov, z toho 757 mužov a 689 žien. „Mortalita na území mesta však výrazne klesla. Kým v približne v rovnakom období minulého roka evidovala žilinská matrika 1 864 úmrtí, tento rok je ich o 418 menej,“ spresnila hovorkyňa Zigová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu