Polícia považuje výsledky novembrovej akcie SITO za hrozivé. Za 29 dní odhalili 374 opitých vodičov


Foto: Polícia považuje výsledky novembrovej akcie SITO za hrozivé. Za 29 dní odhalili 374 opitých vodičov Foto: Ilustračné

Polícia Slovenskej republiky zverejnila „vysvedčenie“ slovenských vodičov, ktoré si vyslúžili počas bezpečnostno-dopravnej akcie SITO prebiehajúcej počas novembra. Policajti sa pri kontrolách zamerali najmä na dodržiavanie zákazu požívania alkoholu, rýchlu jazdu, používanie mobilu počas jazdy, no ich pozornosti neunikli ani iné porušenia pravidiel cestnej premávky.

Počas 29 novembrových dní spáchali občania v cestnej premávke viac ako 24 000 priestupkov. Viac ako 22 500 z nich vinu priznali a zaplatili pokutu v blokovom konaní priamo na mieste spáchania priestupku. Ďalší budú predvolaní na dopravné inšpektoráty a riešení v správnom konaní,“ uviedla polícia.

Podľa zverejnených čísel priestupkov medzi tie najčastejšie patrili: rýchlosť jazdy, nepoužívanie bezpečnostných pásov a iných zadržiavacích zariadení, nevyhovujúci technický stav vozidla či nepovolené používanie telefónneho prístroja alebo obdobného zariadenia.

Nelichotivé sú však aj výsledky týkajúce sa jazdy pod vplyvom alkoholu. „Jazdou pod vplyvom alkoholu sa dopustilo priestupku 262 vodičov motorových vozidiel. Trestný čin ohrozenie pod vplyvom návykovej látky, za ktorý hrozí až ročné väzenie, spáchalo 112 opitých vodičov,“ spresňuje polícia.


Celkovo tak policajní príslušníci odhalili jazdu po požití alkoholu u 374 vodičov motorových vozidiel, avšak 10 ďalších motoristov dychovú skúšku odmietlo. Pod vplyvom alkoholu zároveň jazdilo aj 207 nemotorových účastníkov cestnej premávky, cyklistov. 

Vodičské preukazy boli zadržané viac ako 500 vodičom, osvedčenie o evidencii vozidla 250 vodičom a takmer 100 vodičov prišlo o tabuľky s evidenčným číslom. Policajtom sa zároveň podarilo odhaliť aj 146 nelegálnych migrantov a 21 osôb, ktoré boli v pátraní. 

Akcia SITO síce posledným novembrovým dňom skončila, pripomíname však, že od 1. decembra sme vyhlásili dopravno-bezpečnostnú akciu ADVENT. Jazdite opatrne, zodpovedne a bezpečne,“ uzavrela polícia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu