Spoločnosť BMW SR venovala 150-tisíc eur na rozvoj aktivít žilinskej organizácie Ukrainska spilka


Foto: Spoločnosť BMW SR venovala 150-tisíc eur na rozvoj aktivít žilinskej organizácie Ukrainska spilka Foto: Zľava Milan Dubec, Inna Onyshchenko, Oliver Rademacher

BMW Group spolupracuje od začiatku konfliktu na Ukrajine s organizáciami participujúcimi na riešení humanitárnej krízy. Po venovaní 1 milióna eur medzinárodnému Detskému fondu UNICEF, smerovali ďalšie významné tranže pomoci aj Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovensku, teda krajinám, ktoré ležia na hraniciach s Ukrajinou.

Aktuálne sa spoločnosť BMW Slovenská republika rozhodla rozvinúť spoluprácu aj so slovenským občianskym združením Ukrainska spilka, ktoré svojimi aktivitami nadväzuje na Camp Žilina zabezpečujúci ubytovanie pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Na pomoc deťom evakuovaným z Ukrajiny venovala spoločnosť BMW Slovenská republika 150 000 eur.

Veríme, že aktivitami pomoci nášmu susedovi sa celá slovenská spoločnosť stane silnejšou, stabilnejšou, ekonomike sa pridá dodatočná hodnota a podporí sa rešpekt a tolerancia,” povedal generálny riaditeľ spoločnosti BMW Slovenská republika Oliver Rademacher.

Vďaka podpore BMW Slovenská republika zorganizovala Ukrainska spilka od leta tohto roka niekoľko jazykových kurzov slovenčiny. Organizácia taktiež realizuje jazykové školenia a doučovanie pre ukrajinské deti, ktoré sa počas prázdnin mohli zúčastniť zároveň letného denného tábora, kde si hravou formou rozširovali slovnú zásobu, tvorili, športovali, spoznávali sa a nachádzali si nových kamarátov.

Podpora BMW Slovenská republika pokračuje v čase, kedy záujem o ukrajinské rodiny nie je až tak intenzívny, ako to bolo v prvých mesiacoch vojny. O to viac si iniciatívu tejto spoločnosti vážime. Vďaka nej môžeme ďalej pokračovať v našich aktivitách,” hovorí zakladateľ Camp Žilina a Ukrajinskej spilki Milan Dubec.



Ukrainska spilka prevádzkuje aj Hračkárnicu, čo je klubovňa pre ukrajinské a slovenské deti a mamy. V spolupráci s Ligou za duševné zdravie zároveň poskytujú terapiu prostredníctvom skupinových aktivít, ako aj práce v teréne a taktiež zabezpečujú opatrovanie detí do 3 rokov. V kancelárii na žilinskej Poštovej ulici poskytujú poradenstvo, pomáhajú záujemcom s hľadaním práce, organizujú komunitné aktivity a poskytujú humanitárnu pomoc. 

Keď sme sa deň po vypuknutí konfliktu rozhodli pomôcť rodinám našich kolegov z Ukrajiny, nepredpokladali sme, že rozsah pomoci bude napokon taký veľký. Spoločnými silami sa nám podarilo vytvoriť bezpečie pre viac ako 2000 ľudí, ktorí využili doposiaľ možnosť krátkodobého ubytovania, ďalším 1300, najmä deťom s mamami sme našli dlhodobé ubytovanie a materiálnu pomoc sme poskytli takmer 5000 ľuďom,” doplnil Dubec.

Podpora v podobe 150 000 eur umožní realizáciu aktivít zameraných na dlhodobú pomoc obetiam vojny, ako aj na pomoc pri príprave nových miest pre deti v núdzi či integrácii detí a ich prevažne matiek do slovenskej spoločnosti. Súčasťou aktivít je aj podpora špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb a odborná psychologická, pedagogická a zdravotná starostlivosť.

Nebolo ľahké vybrať len jeden projekt z iniciatív po celom Slovensku. Ukrainska Spilka nás však presvedčila svojím úsilím a zapojením sa prakticky od prvého dňa konfliktu,“ uzavrel Rademacher, ktorý zároveň ocenil flexibilitu a ľudské nadšenie organizácie.

Poznámka: Milan Dubec vlastní podiel v spoločnosti mediak, s. r. o., ktorá prevádzkuje spravodajský web Žilinak.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu