Zmluva Žilinskej parkovacej spoločnosti skončí v júni, rezidentské karty však predáva až do konca roka 2023


Foto: Zmluva Žilinskej parkovacej spoločnosti skončí v júni, rezidentské karty však predáva až do konca roka 2023 Foto: Ilustračné

Parkovanie v Žiline je dlhodobo veľkou témou. Míľnik v parkovacej politike na území mesta však predstavuje budúcoročné ukončenie zmluvy so Žilinskou parkovacou spoločnosťou, v ktorej vlastní samospráva väčšinový 59-percentný obchodný podiel a druhým spoločníkom je SIRS - Development, a. s. patriaca miestnemu podnikateľovi Georgovi Trabelssiemu.

Problémom je, že samospráva aj napriek väčšinovému podielu má na valnom zhromaždení pri rozhodovaní len 49 hlasov zo 100, a tak je pre ňu nemožné navigovať ďalšie kroky spoločnosti. Zmluva, ktorá tieto pomery upravuje vyprší v júni budúceho roka. Žilinská parkovacia spoločnosť však naďalej predáva parkovacie karty s platnosťou takmer do konca roka 2023.

Žilinská parkovacia spoločnosť, v ktorej má rozhodovaciu právomoc firma Georga Trabelssiho predáva Žilinčanom parkovacie kartičky na takmer celý budúci rok, aj keď na to nemá žiadne právo. Obyvatelia ale nemali inú možnosť, len za kartičku zaplatiť, ak nechceli prísť o možnosť parkovania,“ uvádza v príspevku na sociálnej sieti poslanecký Klub za ZA, ktorý sa bezodkladne s touto informáciou obrátil na vedenie mesta.

Prednosta úradu Michal Berger obratom odpísal, že tému riešia už dva mesiace, avšak bez odozvy. Predstavitelia Žilinskej parkovacej spoločnosti na listy totiž už dva mesiace nereagujú,“ spresňuje Klub za ZA, pričom uvedené potvrdila aj hovorkyňa mesta Barbora Zigová.


Podľa jej slov sa samospráva o tomto kroku dozvedela len nepriamo a dosiaľ sa jej nepodarilo získať stanovisko spoločnosti k problematickému spôsobu vydávania rezidentských kariet. „V každom prípade toto bude predmetom prípravy novej parkovacej politiky a o konečnom riešení tejto situácie budeme informovať priamo obyvateľov, ktorí takúto kartu majú vydanú,“ uzavrela Zigová.

Parkovacia politika predstavuje veľkú výzvu aj pre primátora Žiliny Petra Fiabáne, ktorý ju chcel prevziať do rúk mesta už počas prvého volebného obdobia. Napokon sa to však nepodarilo. „Najbližšie mesiace budeme sedieť nad krokmi, ktoré máme pripravené. Tak, aby sme už v polovici budúceho roku prevádzkovali parkovanie v plnom rozsahu, ako som to prezentoval aj v predvolebnej kampani,“ vyjadril sa primátor v rozhovore.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu