FOTO: Na prvom zasadnutí župného zastupiteľstva privítal vedenie kraja palatín Juraj Turzo


FOTO: Na prvom zasadnutí župného zastupiteľstva privítal vedenie kraja palatín Juraj Turzo
Galéria: 14 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Na mieste, ktoré nechal začiatkom 17. storočia postaviť palatín Juraj Turzo, sa pôvodne konali svadobné hostiny jeho detí. Dnes dopoludnia sa však zdobené brány Sobášneho paláca v Bytči otvorili pre zástupcov a vedenie Žilinského samosprávneho kraja.

Pred niekoľkými hodinami tu totiž začalo prvé, ustanovujúce zasadnutie novozvoleného župného zastupiteľstva. Pri vstupe do paláca ich dokonca čakal samotný Juraj Turzo s manželkou Alžbetou Czoborovou. Informovalo o tom vedenie sobášneho paláca v príspevku na sociálnej sieti.

Na začiatku zasadnutia predseda Volebnej komisie Žilinského samosprávneho kraja informoval prítomných o výsledkoch volieb do orgánov samosprávy. Predsedníčka a poslanci, ktorých si obyvatelia kraja zvolili 29. októbra, následne zložia svoje slávnostné sľuby.

Verím v spoluprácu, a v to, že všetci máme spoločný cieľ – aby náš kraj bol výkladnou skriňou Slovenska, aby bol aj naďalej krajom, v ktorom rozhodujeme podľa objektívnych a spravodlivých kritérií, aby bol krajom inšpiratívnym pre svojich obyvateľov aj návštevníkov,“ povedala županka Erika Jurinová v slávnostnom príhovore.

V župnom zastupiteľstve bude počas najbližšieho obdobia pôsobiť 50 poslancov a 7 poslankýň. Až 22 z nich získalo mandát po prvýkrát. Viac než polovica zo všetkých kandidátov, ktorým občania kraja prejavili svoju dôveru, bola nezávislá. Z politických strán bude najsilnejšie zastúpený Hlas-SD s 12 poslancami.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu