Nová expozícia v Kysuckom múzeu priblíži delostrelectvo a historické zbrane 15. storočia


Foto: Nová expozícia v Kysuckom múzeu priblíži delostrelectvo a historické zbrane 15. storočia Foto: Kysucké múzeum

Okrem stálych expozícií si Kysucké múzeum pripravilo v radoľskom kaštieli dve výstavy na jesenné a zimné mesiace.

Výstava venovaná básnikovi Andrejovi Majerovi, oboznámi záujemcov s touto významnou osobnosťou a rodákom z Kysuckého Nového Mesta. Predstaví mnoho básnikových osobných dokumentov v našich zbierkach - od vysvedčení zo štúdií, rukopisy básní v maďarskom i slovenskom jazyku až po úradné dokumenty.

„Vzácne sú rodinný album a kávová súprava z osobnej Majerovej pozostalosti, ktoré na výstavu zapožičala básnikova praneter pani Ž. Tomášková, či predmety symbolizujúce jeho kňažské povolanie,“ doplnila Andrea Paráčová, vedúca správy Kaštieľa Radoľa. 


Výstava bude prístupná do 29. januára 2023

Výstava Stredovek s Historickým spolkom sv. Šebastiána zavedie návštevníkov do 15. storočia a zoznámi ho s replikami strelných, chladných i palných zbraní, vrátane komorového dela zvaného pražská rýchlica. Návštevníci uvidia i civilný odev, meče, tesáky, palcát i halapartňu a zoznámia sa so zbrojou, ktorú si budú môcť vyskúšať. 

Výstava bude prístupná do 5. marca 2023

Súčasne prebieha aj výstava s názvom ženy v zjazdovom lyžovaní, o ktorej sme informovali v tomto článku. Návštevníci na nej môžu vidieť víťazné plakety známych slovenských zjazdárok, účastnícke karty zo Zimných olympijských hier, ale aj lyžiarky Petry Vlhovej.

Výstava bude prístupná do 4. februára 2023


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu