Ku konfliktu futbalových fanúšikov na námestí bola privolaná polícia, niektorých účastníkov zadržali


Foto: Ku konfliktu futbalových fanúšikov na námestí bola privolaná polícia, niektorých účastníkov zadržali

V nedeľu 6. októbra, kedy sa konal futbalový zápas MŠK Žilina proti Slovanu Bratislava došlo na Mariánskom námestí v Žiline ku konfliktu fanúšikov. Centrom hádky, ktorá neskôr prerástla aj do bitky, sa stala reštaurácia Black dog. Výtržníci rozbili v predmetnej prevádzke dvere a niekoľko kusov nábytku.

Na základe dostupných informácií však nebolo jasné, či bola ku konfliktu privolaná policajná hliadka. So žiadosťou o stanovisko sme sa preto obrátili na zástupcu náčelníka Mestskej polície Žilina, Martina Matejku.  

Ten potvrdil, že počas incidentu sa na Mariánskom námestí nachádzali hliadky, ktoré konflikt zaznamenali a bezodkladne sa presunuli na miesto za účelom vykonania zákroku. Útvar mestskej polície zároveň prijal o incidente aj telefonické oznamy. 

„Účastníci ruvačky zaznamenali hliadky presúvajúce sa na miesto a z miesta utiekli. Neskôr však došlo aj k zadržaniu aktérov, pričom jeden bol obsluhou spoznaný a označený ako pôvodca poškodenia sklenených výplní výkladov prevádzkarne,“ doplnil Matejko s tým, že vec realizovala privolaná hliadka Policajného zboru.


Konflikty futbalových fanúšikov nie sú raritou. Mestská polícia Žilina i Policajný zbor SR vykonáva vždy zvýšený dohľad v súvislosti so športovými podujatiami s potenciálnym negatívnym vplyvom na stav verejného poriadku.

V prípade športových stretnutí, ktoré sú vyhlásené ako rizikové, prijíma útvar mimoriadne bezpečnostné opatrenia, počas ktorých navyšuje počet príslušníkov na určených miestach a najmä, spolupôsobí s Policajným zborom vo forme spoločných postupov, prípadne koordinovaných zákrokov.

„Určenie síl a prostriedkov závisí od konkrétneho zápasu a informácií o potenciálnych rizikách a hrozbách. Monitorovanie futbalových chuligánov je často náročné a rovnako je ťažké predikovať, kde sa znepriatelené tábory stretnú, aby si vyrovnávali účty,“ doplnil zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu