Žilinská samospráva bola v národnej súťaži vyhlásená za lídra v oblasti riešenia mobility


Foto: Žilinská samospráva bola v národnej súťaži vyhlásená za lídra v oblasti riešenia mobility Foto: Mesto Žilina

Do tohtoročnej kampane Európskeho týždňa mobility sa zapojilo rekordných 64 samospráv, ktoré sa mohli následne prihlásiť aj do národnej súťaže o Cenu Európskeho týždňa mobility. Žilina si zo slávnostného oceňovania odniesla prvé miesto v kategórii Aktívna samospráva.

Porota hodnotí žilinskú samosprávu ako lídra v zavádzaní inovatívnych opatrení, ktorými sú prioritizácia verejnej dopravy, vymedzovanie nízkoemisných zón, budovanie bezpečnej cyklistickej infraštruktúry vrátane cykloprístreškov s vegetačnou strechou či znižovanie frekvencie dopravy predovšetkým v blízkosti škôl.

Akčný plán nízkouhlíkovej mobility, ktorý Žilina impletentuje od roku 2018, sa zameriava na riešenie problematiky emisného zaťaženia v meste z dopravy, ale tiež na opatrenia, ktoré sa týkajú parkovania, podpory cyklodopravy či pešej dopravy a rozvoja elektromobility. 


Mesto sa do súťaže zapojilo aktivitami na osvetu a propagáciu udržateľnej mobility v rámci Európskeho týždňa mobility, napríklad kampaňou Do práce na bicykli 2022, cykloraňajkami, aktivitou Zaži Bulvár inak, bezplatnou MHD počas Dňa bez áut a aktivitami Dopravného podniku mesta Žiliny,“ uviedol hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Žilina v súťaži zabodovala aj s projektmi trvalých opatrení na podporu rozvoja mobility v meste. Ide napríklad o vybudovanie tretieho a štvrtého  úseku cyklotrasy H2, ktorá spája sídliská Solinky a Hliny s centrom mesta. Hodnotiaci tím oslovilo aj vybudovanie prvého úseku cyklotrasy V9, ktorý je súčasťou spojenia Vlčiniec a Rosinskej cesty s Vodným dielom. 

Porota, ktorá bola založená zo zástupcov envirorezortu, Ministerstva dopravy a výstavby SR, zástupcu mimovládnej organizácie, odborníka v oblasti udržateľnej mobility a zástupcu Úradu verejného zdravotníctva SR, pozitívne hodnotila aj budovanie novej cykloinfraštruktúry a tiež rozšírenie bikesharingu BikeKIA o nové virtuálne stanice v meste Žilina,“ spresnil hodnotenie Miškovčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu