Dvojnásobný vrah, ktorého zadržali po streľbe na liptovských policajtov, bol odsúdený na doživotie


Foto: Dvojnásobný vrah, ktorého zadržali po streľbe na liptovských policajtov, bol odsúdený na doživotie Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Dvojnásobný vrah Ján R. z Kežmarku, ktorý strieľal aj na liptovských policajtov, bol odsúdený na doživotie. O treste rozhodol Špecializovaný trestný súd vo štvrtok 13. októbra. Rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný, pokým sa k nemu v zákonom stanovenej lehote nevyjadria procesné strany.

„Kežmarčana, Jána R. obvinili vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry a vyšetrovatelia krajskej kriminálky v Prešove za viaceré staršie vraždy na východe Slovenska. Prípady sa podarilo objasniť vďaka spolupráci policajtov národnej kriminálnej agentúry, krajskej kriminálky v Prešove, kriminalistického a expertízneho ústavu v Banskej Bystrici a okresnej kriminálky v Liptovskom Mikuláši,“ uviedol Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Prvá vražda sa stala začiatkom roka 2015 vo Veľkej Lomnici, kedy páchateľ na miestnej čerpacej stanici zastrelil Erika K. Ján R. druhýkrát vraždil v apríli 2019 pri Levoči, kde v blízkom lese strelnou zbraňou usmrtil Jozefa L. Obidvomi prípadmi sa zaoberala krajská kriminálka v Prešove.

Dva roky pred druhou úspešnou vraždou sa páchateľ pokúsil zastreliť ďalších dvoch ľudí, Danu F. a Štefana B., v blízkosti obce Holumnica. Tento prípad vyšetrovala Národná kriminálna agentúra, ktorá neskôr podľa policajného hovorcu spojila konanie o všetkých vraždách do jedného.


„Všetky tri skutky sa stretli v jednom bode na základe dôkazov získaných v trestnej veci vyšetrovanej okresnou kriminálkou v Liptovskom Mikuláši. Tam totiž vyšetrovali útok na verejného činiteľa a nedovolené ozbrojovanie,“ doplnil Michal Slivka.

Ján R. mal v júni 2021 viesť osobné motorové vozidlo po ceste pri Liptovskom Hrádku. Po zastavení dvojčlennou policajnou hliadkou však namiesto rutinnej kontroly nasledovala dráma. Páchateľ začal na policajtov strieľať, tí však našťastie unikli. Vďaka informáciám od napadnutých policajtov sa muža so zbraňou podarilo v krátkom čase zadržať a následne spojiť jeho meno s predošlými nevyriešenými prípadmi.

Minulý týždeň uznal senát Špecializovaného trestného súdu Jána R. vinným z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a ďalších zločinov. Muž by mal byť do konca života zatvorený v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Počas súdneho konania boli vypočutí rôzni znalci z odboru psychológie a psychiatrie, páchateľ však poputuje do bežného väzenia.

„Podľa senátu uloženie doživotného trestu vyžaduje účinná ochrana spoločnosti a nie je nádej, že by páchateľa bolo možné napraviť trestom odňatia slobody na dobu do dvadsaťpäť rokov,“ vysvetlila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu