Budúce mamičky môžu v žilinskej nemocnici absolvovať komplexný kurz prípravy na pôrod


Foto: Budúce mamičky môžu v žilinskej nemocnici absolvovať komplexný kurz prípravy na pôrod Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Pôrod je pre mnohé ženy veľkou neznámou, preto pomáha, ak sú na jeho priebeh a jednotlivé fázy dobre pripravené. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline otvára nové kurzy psychofyzickej prípravy na pôrod pre všetky budúce mamičky.

Rodičky sa budú môcť zúčastniť lekcií a cvičení pod vedením skúsených pôrodných asistentiek a laktačných poradkýň žilinskej nemocnice, ktoré ich prakticky a teoreticky pripravia na nadchádzajúce obdobie pôrodu i materstva. 

Psychofyzickú prípravu na pôrod povedú pôrodné asistentky oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Mária Košútová a Andrea Mintálová. Koncept jednotlivých kurzov individuálne zostavili na základe dlhoročných znalostí priamo z pôrodnej sály, početných kurzov, odborných školení, reálnych skúseností a potrieb rodičiek.

„Počas štyroch stretnutí si spolu prejdeme rôzne témy od psychických a fyziologických zmien počas tehotenstva, cez očakávané vyšetrenia pri príjme v pôrodnice, zostavenie pôrodného plánu až po samotný pôrod, obdobie šestonedelia, dojčenie a starostlivosť o novorodenca,“ uviedla lektorka predpôrodnej prípravy Mária Košútová.

Cieľom tiež bude odstrániť strach, ktorý rodičky prirodzene prežívajú, vďaka čomu sa budú cítiť istejšie a pokojnejšie. Súčasťou každého stretnutia je zároveň aj podporné cvičenie a tehotenská jóga.



„Okrem štandardnej problematiky sme sa rozhodli oboznámiť ženy aj s inými možnosťami a metódami, ako sa efektívne pripraviť na pôrod, podporovať pôrodný mechanizmus a byť aktívnymi účastníčkami v celom procese. Našou snahou je, aby mali rodičky o pôrode u nás reálne predstavy,“ dodala Andrea Mintálová.

Budúce mamičky sa na kurze oboznámia aj s alternatívnymi prístupmi v starostlivosti, ktoré môžu v žilinskej pôrodnici bezpečne a s dôverou využívať. Ide napríklad o ženskú bylinnú náparku, aromaterapiu či ďalšie jemné techniky.

„Z mojich skúseností môžem potvrdiť, že ženy, ktoré absolvujú takýto kurz, rodia oveľa pokojnejšie a sú v lepšej psychickej pohode s menším rizikom popôrodných komplikácií,“ vysvetlil primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Martin Sudek.

Kurz predpôrodnej prípravy je určený pre všetky nastávajúce mamičky najskôr od 28. týždňa tehotenstva. Psychofyzická príprava na pôrod pre budúce mamičky bude prebiehať v žilinskej pôrodnici od septembra vždy v utorok v štvortýždňovom intervale. Prvé lekcie začínajú v utorok 13. septembra 2022. Všetky potrebné informácie o kurze sú dostupné na tomto odkaze. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu