Nadrozmerná lavička v Rajeckej doline bola demontovaná Lesmi SR. Autori idey sa ale nevzdali a lavičku presťahovali


Foto: Nadrozmerná lavička v Rajeckej doline bola demontovaná Lesmi SR. Autori idey sa ale nevzdali a lavičku presťahovali
Galéria: 7 fotiek

Pôvodná lavička, ktorú postavili ešte začiatkom marca v Poluvsianskej doline Madzihorská, bola skonštruovaná dobrovoľníkmi z obce Stránske, a to na vlastné náklady. „Bola postavená nezištne pre potešenie a oddych okoloidúcich ľudí s krásnym výhľadom,“ vysvetľuje jeden z tvorcov nápadu.

Pôvodnou ideou bolo vytvoriť v škaredom vyrúbanom lese niečo pekné pre odpočinok turistov, cyklistov a celkovo návštevníkov Rajeckej doliny. „Lavičku sme pravidelne kontrolovali, čo sa týka stability konštrukcie, ako aj čistoty v jej okolí. Boli sme vždy prekvapení, akí boli ľudia čistotní, nehluční s veľmi pozitívnymi emóciami, že sme niečo také vybudovali. Ľudia si ju obľúbili a začali ju viac navštevovať. Pridávali fotky na sociálne siete aj s označením GPS súradnicami, čím sa postupne dostala do Google Maps,“ dodáva.

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky však koncom júla tohto roku nariadil demontáž lavičky. Ako dôvod uviedli bezpečnosť návštevníkov a možná budúca hrozba pádu celej stavby, keďže bola umiestnená na odrezaných neživých stromoch, bez povolenia a na ich pozemku. Následkom čoho ju 9. augusta demontovali. Nápad obrovskej lavičky však pretrvával, preto sa ju tvorcovia rozhodli ešte využiť.


Lavičku teda presťahovali a so starostom obce Stránske jej v danej obci našli nové miesto. Pár dní po demontáži ju skonštruovali a dostala aj nový názov – Vyhliadková putovná lavička. Ak by ste túžili po oddychu s krásnym výhľadom, lavičku nájdete na hornom konci dediny Stránske, medzi historickou, ale zachovalou zrúcaninou Kostola Svätej Heleny a Kaplnkou Svätého Jozefa. (GPS súradnice novej pozície: 49.11525650170092, 18.69922134487273, pozn. autorky).

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu