FOTO: Týždňovú dávku akcie a zábavy si deti užili na dennej letnej škole Mladý záchranár 2022 v Žiline


FOTO: Týždňovú dávku akcie a zábavy si deti užili na dennej letnej škole Mladý záchranár 2022 v Žiline
Galéria: 5 fotiek
Foto: Žilinská univerzita

Aké to je byť hasičom, detektívom, policajtom, záchranárom či krízovým manažérom, si vyskúšali deti počas 3. ročníka letnej školy Mladý záchranár na Fakulte bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline. Denný tábor s pestrým a najmä akčným programom prebiehal od 18. do 22. júla.

Mladí záchranári vo veku od 7 do 12 rokov strieľali s airsoftovými zbraňami na strelnici, učili sa presnosti hasenia, zistili, čo treba spraviť pre prežitie v prírode a počas jazdy na dopravnom ihrisku sa naučili aj dopravné značky.

Tábor sme stále smerovali na prípravu mladého záchranára, pridali sme však ďalšie úlohy v laboratóriách, s hasičskou technikou, kriminalistické a kriminologické záhady, pokusy, deti evakuovali zamestnancov po vyhlásení cvičného poplachu, skúsili si virtuálnu realitu, sebaobranu, prepravu nebezpečných vecí a prekvapením bola penová šou s hudbou na záver,“ uviedla prodekanka pre medzinárodné vzťahy a marketing, Katarína Hollá. 


Program však neprebiehal len na katedrách fakulty. Deťom sa venovali mestskí policajti zo Žiliny a neskôr sa presunuli aj do Koordinačného strediska IZS Žilina, kde mohli sledovať priebeh komunikácie  na tiesňovej linke 112. Zábava s psíkmi z Kynologického centra Žilina ponúkla deťom edukatívny rozmer v podobe ukážok zásahov a vyslobodzovania obetí. 

Vyvrcholením letnej školy boli slávnostné promócie detí za účasti rodičov a starých rodičov. „Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii tohtoročnej akcie. Veríme, že deti si okrem zážitkov a nových kamarátstiev odniesli aj kopec užitočných i praktických rád a skúseností,“ dodala Katarína Hollá.

Podujatie vzniklo aj za podpory mesta Žilina, Územného spolku SČK Žilina, vyučujúcich zo všetkých katedier, samotných študentov FBI UNIZA a v neposlednom rade pani dekanky. „Je vždy veľkou výzvou pripraviť aktivity tak, aby boli skombinované vedomosti, ktoré si deti odnesú s aktivitami, ktoré im prinesú zručnosti do budúcnosti. Som presvedčená , že sa to tento rok podarilo,“ povedala Eva Sventeková, dekanka FBI UNIZA.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu