Zariadenia sociálnych služieb sa pripravujú na ďalšiu vlnu pandémie, prísť by mala na prelome septembra a októbra


Foto: Zariadenia sociálnych služieb sa pripravujú na ďalšiu vlnu pandémie, prísť by mala na prelome septembra a októbra Foto: ilustračné

Ministerstvo práce neustále monitoruje pandemickú situáciu vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb. Aktuálne sa v mimoriadnej situácii nachádza osem zariadení sociálnych služieb z celého Slovenska. V nich je z celkového počtu 478 zamestnancov a 728 klientov pozitívne testovaných 93 osôb, z toho 21 zamestnancov a 72 klientov. Situácia je však podľa rezortu práce uspokojivá. 

„Súčasná situácia v zariadeniach sociálnych služieb je omnoho pokojnejšia aj vďaka prijatým opatreniam a usmerneniam zo strany ministerstva. Na základe aplikačnej praxe dnes pripravujeme novelizáciu Pandemického plánu MPSVR SR v spolupráci s VÚC, pre prípad ďalšej vlny pandémie, ktorú očakávame na prelome septembra a októbra,” uviedol rezort. 

V priebehu dvoch rokov pandémie si poskytovatelia sociálnych služieb už na vlastnej koži vyskúšali celý rad krokov a usmernení ako Covid automat i pandemický Semafor. Podľa ministerstva práce sa ukázalo, že nastavené kroky zatiaľ fungujú veľmi dobre. 


Poskytovatelia sociálnych služieb preto naďalej postupujú podľa stanovených protiepidemických postupov. Momentálne sa zamestnanci centier individuálne testujú v domácom prostredí antigénovými testami. V prípade potreby je rezort práce je pripravený distribuovať a zabezpečiť zásoby ochranných pomôcok a antigénových testov do všetkých zariadení sociálnych služieb.

Ďalšie preventívne opatrenia si poskytovatelia sociálnych služieb nastavujú na základe predošlých skúseností tak, aby bola na prvom mieste bezpečnosť klientov. Zároveň dbajú aj na to, aby tieto opatrenia čo najmenej obmedzovali ich každodenný život a pohodu.

„Práve duševné zdravie a psychická pohoda seniorov v zariadeniach sociálnych služieb zostáva prioritou Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pri nastavovaní krízových opatrení. Osobný kontakt s rodinnými príslušníkmi je dôležitým nástrojom pre zachovanie psychického aj fyzického zdravia seniorov, ktorý znižuje riziko pocitu osamelosti a sociálneho odlúčenia,” uvádza Ján Hudák, riaditeľ Odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu