Slovensko zasiahla vlna horúčav, dnes a zajtra platí pre Žilinský kraj druhý stupeň meteorologickej výstrahy


Foto: Slovensko zasiahla vlna horúčav, dnes a zajtra platí pre Žilinský kraj druhý stupeň meteorologickej výstrahy Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

V týchto dňoch zasiahla celé Slovensko vlna horúčav, ktorá sa nevyhla ani Žilinskému kraju. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu pred vysokými teplotami pre všetky oblasti Slovenskej republiky.

Na dnešný deň platí vo väčšej časti Žilinského kraja druhý stupeň hrozby, teploty totiž presiahnu 35 stupňov. Prvý stupeň nebezpečenstva kvôli teplotám do 34 stupňov vydal hydrometeorologický ústav pre okresy Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín a Čadca.

Pre okresy Žilinského kraja platia rovnaké výstrahy aj počas piatku 1. júla, v niektorých krajoch však teplota zajtra vystúpi ešte vyššie. V sobotu 2. júla očakávajú meteorológovia ochladenie, horúčavy by mali naďalej v menšej miere ohrozovať južnú časť Slovenska.


Horúce počasie a priame slnko netreba podceniť, pokiaľ sa chcete vyhnúť zdravotným ťažkostiam. Najviac ohrozené sú malé deti, ktorých organizmus sa dokáže prehriať skôr, než telo dospelej osoby. Na vysoké teploty by si však mali dávať pozor všetci, vrátane starších osôb. Dôležitá je hlavne dostatočná hydratácia, pokrývka hlavy a vyhýbanie sa priamemu slnku.

Taktiež netreba zabúdať, že teplota vzduchu v zatvorenom vozidle, najmä ak je zaparkované na slnečnom mieste, dokáže stúpnuť obrovskou rýchlosťou. Nenechávajte preto svoje deti ani domáce zvieratá zamknuté v aute, následky by mohli byť tragické.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu