Študenti zo Spojenej školy v Ružomberku si odniesli prvé miesto z medzinárodnej gastronomickej súťaže Gastro Labe 2022. Šiesty ročník súťaže pre žiakov stredných odborných škôl v odboroch kuchár, čašník a cukrár sa konal 12. mája v Českej republike.
Súťažilo sa v piatich kategóriách, Spojenú školu v Ružomberku, ale aj celý región a Žilinský kraj reprezentovali žiaci v kategóriách “Kuchár” a “Čašník”.
Súťažiaci kuchári mohli získať ocenenie za najlepšiu poctivú hamburgerovú žemľu a najlepší hamburger. Čašníkov porota hodnotila za servis vína a prípravu teplého predjedla pred hosťom.
V kategórii “Kuchár” súťažilo 16 tímov. Súťažiaci museli pripraviť štyri porcie hamburgera podľa vlastnej receptúry, pričom podmienkou bolo použitie hovädzieho mäsa. Jednou z úloh bolo aj rozpoznávanie surovín s prekrytými očami či vedomostný test.
Absolútnym víťazom v tejto kategóií sa stala Spojená škola Ružomberok, ktorú reprezentovali žiaci Filip Jusko a Dávid Mataj pod vedením majstra odbornej výchovy Michala Pečka. V súťaži sa im podarilo získať prvenstvo za najlepšiu hamburgerovú žemľu i najlepší hambuger.