Vplyvom nízkych teplôt došlo k zamrznutiu a upchatiu odvodnenia pod Hájikom, samospráva problém odstránila


Foto: Vplyvom nízkych teplôt došlo k zamrznutiu a upchatiu odvodnenia pod Hájikom, samospráva problém odstránila Foto: Mesto Žilina

Obyvatelia sídliska Hájik v Žiline upozornili počas uplynulého víkendu na nebezpečný úsek cesty, na ktorom sa vytvorila pomerne veľká vrstva ľadu. V dôsledku nízkych vonkajších teplôt došlo k zamrznutiu vytekajúcej vody na Kvačalovej ulici. Ľad sa pritom nachádzal v kopci aj v ostrej zákrute v smere jazdy do mestskej časti Závodie.

Šmykľavý úsek sa väčšina motoristov snažila obchádzať cez protismerný jazdný pruh. Okrem nebezpečenstva šmyku tak mnohí riskovali zrážku s protiidúcim vozidlom. Odstrániť ľad sa pokúšal obyvateľ Peter, ktorý na sociálnej sieti dlhodobo poukazuje na vytekajúcu vodu a zároveň sám skúša následky zmierniť.

Samospráva zabezpečila odstránenie namrznutej vrstvy ľadu a prečistenie odtokového žľabu hneď na ďalší deň (14. 3.). Hovorca mesta Vladimír Miškovčík zároveň spresnil, že okrem zdrsnenia krytu vozovky, prehĺbenia a vyčistenia rigola a celého priestoru vytekania vody a okolia cesty, mesto zrealizovalo najmä trvalé opatrenie pre odvedenie vody.

Riešenie podľa hovorcu spočívalo v realizácii odvodňovacieho žľabu prostredníctvom betónových žľaboviek pozdĺž komunikácie, ktorými je voda odvedená do kanalizačnej šachty. Toto opatrenie bolo vytvorené v celej dĺžke od vyvierania vody až po šachtu.


„Dovtedy nebol žľab v celom úseku a rigol nebol dostatočný, pričom ten sme čistili a prehĺbili, než boli osadené žľabovky. Problém teraz nastal v tom, že voda vplyvom mrazov v žľabe zamrzla, ten sa upchal a preto vytiekla aj na vozovku,“ uviedol hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

V zimnom období mesto žľab pravidelne monitorovalo a niekoľkokrát zabezpečilo aj jeho vyčistenie. Počas posledného víkendu však stihla voda namrznúť natoľko, že po upchatí odvodnenia skončila opäť na vozovke. Správca cesty na začiatku týždňa zabezpečil okrem odstránenia ľadu aj posyp celej cestnej komunikácie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu