Žilina ušetrila 14 miliónov eur vďaka elektronizácii verejného obstarávania stavebných prác, služieb a tovarov


Foto: Žilina ušetrila 14 miliónov eur vďaka elektronizácii verejného obstarávania stavebných prác, služieb a tovarov Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina zrealizovalo od roku 2019 celkom 513 verejných obstarávaní, pri ktorých bola predpokladaná hodnota zákaziek vyčíslená na sumu viac ako 64 miliónov eur. Podľa vyjadrenia hovorcu samosprávy Vladimíra Miškovčíka sa ušetrilo vďaka elektronizácii procesov verejného obstarávania za posledné tri roky viac ako 14 miliónov eur bez DPH.

Najčastejšie (283x) sa obstarávali služby, po ktorých nasledovali stavebné práce (118x) a následne zabezpečenie tovarov (112x). V uplynulom roku 2021 uskutočnila Žilina celkom 171 verejných obstarávaní, z ktorých sa najčastejšie (54 %) súťažilo v zabezpečení služieb a zhodne (23 %) sa obstarávali stavebné práce a tovary.

Predpokladaná hodnota zákaziek bola v minulom roku takmer 58 miliónov eur, no po uskutočnení verejného obstarávania sa znížila na viac niečo vyše 48 miliónov eur. Mestu sa tak podarilo ušetriť viac ako 9,5 milióna eur.

Zverejňovanie a elektronizácia podľa samosprávy výrazne prispieva k zníženiu podielu tzv. neverejných zákaziek (oslovenie konkrétnych uchádzačov). Podľa hovorcu bolo prínosné aj opatrenie v podobe pravidelnej notifikácie o vyhlásených zákazkách pre podnikateľské subjekty.


Každoročná úspora financií vďaka elektronizácii verejného obstarávania je výbornou správou. Od januára 2019 sme prijali opatrenia na dosiahnutie úplnej transparentnosti a otvorenosti procesov verejných obstarávaní. Na dosiahnutie tohto cieľa bol nad rámec zákona zavedený jednotný postup elektronizácie procesov certifikovaným systémom ezakazky.sk,“ vyjadril sa primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Počas posledných troch rokov sa všetky zákazky uskutočňujú v tomto systéme, ktorý certifikoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Radnica si podľa slov primátora vytýčila cieľ minimalizovať zadávanie zákaziek obmedzenému počtu uchádzačov, pričom tieto opatrenia sa ihneď prejavili v otvorenosti súťaží a premietli do výšky ušetrených finančných prostriedkov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu