Betlehemské svetlo sa šíri po Slovensku, odpáliť si ho môžete už aj na miestach v okolí Žiliny


Foto: Betlehemské svetlo sa šíri po Slovensku, odpáliť si ho môžete už aj na miestach v okolí Žiliny Foto: betlehemskesvetlo.sk

Už po 32. krát prišlo na Slovensko Betlehemské svetlo, plamienok dorazil ako každoročne vďaka skautom, a tí ho postupne roznášajú po celej krajine tak, aby ľudia na Vianoce mohli na štedrovečernom stole svietiť práve Betlehemským svetlom. Skauti po prevzatí svetla odovzdali pomyselnú štafetu ďalej kolegom z Poľska a Ukrajiny.

Betlehemské svetlo oficiálne vstúpilo na územie Slovenskej republiky odpálením na hraničnom priechode s Rakúskom Berg, následne ho skauti odovzdali na hraničnom priechode Lysá Poľana poľským kolegom a na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj ukrajinským skautom.


Oficiálne započalo svetlo cestu a šírenie po Slovensku prijatím v Prezidentskom paláci, kde skautov so svetlom prijala Zuzana Čaputová a poďakovala im za pestovanie slovenskej tradície aj celú činnosť organizácie.

Svetlo sa nepodarilo dostať na Lomnický štít, nachádza sa už aj v Žiline

Od 14. decembra sa šíri postupne do regiónov vrátane toho žilinského. Skauti sa pokúsili cez víkend vyniesť svetlo aj na Lomnický štít, avšak pre poveternostné podmienky sa im to nepodarilo: 

„Skauti z Podtatranská skautská oblasť rozžiarili naše majestátne Vysoké Tatry plamienkom z Betlehema. Vynesenie Svetla na Lomnický štít sa však nepodarilo kvôli silnému vetru, ktorý dúfame pominie a v najbližších dňoch Svetlo z tohto miesta zasvieti na celé Slovensko,“ informovali pred niekoľkými dňami skauti na sociálnej sieti.


O tom, kde je možné v Žiline a okolí odpáliť Betlehemské svetlo, informuje interaktívna mapa na samostatnej stránke betlehemskesvetlo.sk Žilinčania si môžu ísť odpáliť svetlo napríklad v Bytčici, Stráňavách, Gbeľanoch alebo Dolnej Tižine. Aktuálne je na mape zaznačených 246 miest, tie budú postupne pribúdať s tým, ako sa bude svetlo šíriť. 

Betlehemské svetlo sa v Žiline nachádza aj v Katedrále Najsvätejšej Trojice, teda Farskom kostole, kde je možné odpáliť si ho v predsieni katedrálneho chrámu. Na Vlčince prinesú skauti pri svätej omši o 8:00 Betlehemské svetlo, záujemcovia si ho môžu prísť zobrať počas Štedrého dňa do predsiene kostola od 9:00 do 16:00.

Odpáliť aj virtuálne

Skauti prišli s mobilnou aplikáciou, v ktorej je pravidelne aktualizovaná mapa s miestami, kde všade si môžete Betlehemské svetlo odpáliť. Lokality nájdete v novej aplikácii s názvom Betlehemské svetlo.

„Rokmi overenú interaktívnu mapu s bodmi Betlehemského svetla sme sa rozhodli previesť do jej dostupnejšej varianty, ktorú môžete mať kdekoľvek poruke – do mobilnej aplikácie, s ktorou si budete môcť nájsť pre vás najbližšie miesto pre odpálenie Plamienku z Betlehema. Praktická aplikácia, vďaka ktorej budete mať prehľad o jeho dostupnosti vo svojom okolí,“ informujú skauti.

Do virtuálneho svetla preniesli aj možnosť odpálenia: „Okrem skutočného Betlehemského svetla si tiež môžete vyskúšať odpáliť aj to virtuálne. Na to však potrebujete nájsť niekoho s mobilným telefónom, kto ho už má odpálené a jednoduchým zosnímaním QR kódu odpáliť aj to svoje.“ Aplikácia je pre Android zariadenia dostupná na Google Play na tomto odkaze.

Mapu aj ďalšie informácie nájdete na www.betlehemskesvetlo.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu