Záchranári našli druhého skialpinistu zasypaného lavínou vo Veľkej Fatre, telo vykopali z hĺbky 1,5 metra


Foto: Záchranári našli druhého skialpinistu zasypaného lavínou vo Veľkej Fatre, telo vykopali z hĺbky 1,5 metra Foto: Horská záchranná služba

V pondelok 13. decembra došlo vo Veľkej Fatre k tragickej udalosti. Dvoch skialpinistov zasypala lavína, ktorá spadla medzi  vrchmi Ostredok a Krížna smerom do Suchej doliny. Prvú osobu sa záchranárom podarilo nájsť niekoľko hodín po udalosti, avšak, bez známok života.

Z bezpečnostných dôvodov museli zúčastnené záchranné zložky pátranie vo večerných hodinách prerušiť. Do terénu opätovne vyrazili v utorok skoro ráno. V mieste pádu lavíny pokračovali v hľadaní po druhom zasypanom skialpinistovi, ktorého sa v predošlý deň nepodarilo lokalizovať.

„Prvého zasypaného sa podarilo záchranárom vyhrabať ešte včera. Dnes na mieste zasahovalo 32 profesionálnych záchranárov HZS so siedmimi psami z oblastných stredísk Veľká Fatra, Malá Fatry, Nízke Tatry, Západné Tatry a Stredisko lavínovej prevencie,“ spresňuje Horská záchranná služba na sociálnej sieti.

Špecialista Strediska lavínovej prevencie napokon pomocou detektora, ktorý vysiela lúč rádiových vĺn, našiel zasypanú osobu. Detektor zasiahol pod snehom predmet, od ktorého sa vlnenie odrazilo naspäť. Pravdepodobne išlo o kľúče od auta, alebo inú kovovú časť výstroja.


„Smerovaním detektora a pohybom do miest silnejúcich sa signálov bolo lokalizované približné miesto zasypaného. Pomocou lavínových sond bolo miesto označené. Následne záchranári telesné pozostatky vykopali z hĺbky cca 1,5 metra,“ uvádzajú ďalej horskí záchranári.

Po vykopaní osoby zo snehu bolo v súčinnosti s letkou Ministerstva vnútra SR transportované telo do obce Donovaly. Tam bolo odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a pohrebnej službe.

Galéria: 4 fotky


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba