Necelá tridsiatka billboardov zmizne z ulíc v Žiline už čoskoro


Foto: Necelá tridsiatka billboardov zmizne z ulíc v Žiline už čoskoro
Galéria: 19 fotiek

Keď v septembri schválili poslanci mesta Žilina na svojom zasadnutí informatívnu správu o platných nájomných zmluvách mesta a mestských organizácií na reklamné stavby, podľa ktorej určili niekoľko veľkoplošných reklamných zariadení na odstránenie, symbolicky tým začali novú éru očisty Žiliny od vizuálneho smogu.

Jej súčasťou má byť odstránenie všetkých reklamných stavieb bez príslušných stavebných povolení na mestských a súkromných pozemkoch aj znižovanie počtu legálnych stavieb. Dnes radnica netuší, koľko reklamných stavieb je povolených, a ktoré stoja bez splnenia zákonných náležitostí.

Za účelom zistenia skutočného stavu zaviazali poslanci Mestský úrad v Žiline k zabezpečeniu pasportizácie, posledná verejne dostupná je z roku 2012. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík potvrdil, že aktuálna pasportizácia by mala byť vyhotovená do konca roka.

Počet nelegálnych stavieb bez pasportu nepoznajú

Počet reklamných stavieb nateraz mesto nechce odhadovať: „Ide o živý mechanizmus neustále sa meniaci v čase. Stavebný úrad, po zistení celkového počtu reklamných stavieb pasportom, bude vedieť zhodnotiť celkovú situáciu týkajúcu sa reklamných stavieb. V súčasnosti by sme sa neradi vyjadrovali k termínu určenia konkrétneho súčtu nelegálnych reklamných stavieb v meste,“ doplnil Miškovčík.


V blízkej budúcnosti bude odstránených ďalších 29 billboardov umiestnených na pozemkoch mesta Žilina a na pozemkoch tretích osôb. Za týmto účelom vysúťažila radnica spoločnosť, ktorá billboardy odstráni a uskladní na štyri mesiace za približne 15 tisíc eur:

„Súčasťou predmetu zákazky je najmä odvoz na miesto uskladnenia (miesto uskladnenia a uskladnenie zabezpečí uchádzač po dobu 4 mesiacov), uskladnenie, úprava miesta po odstránení reklamnej stavby do stavu neohrozujúceho život, zdravie a majetok, úprava terénu dotknutého odstraňovaním reklamných stavieb, prípadne úprava komunikácii do pôvodného stavu, príprava odstránených reklamných stavieb na likvidáciu a zabezpečenie likvidácie.“

Z priloženej fotodokumentácie a špecifikácie odstraňovaných reklám je jasné, že billboardy zmiznú napríklad na ulici Za plavárňou, kde sa nachádzajú na oplotení areálu vonkajšieho kúpaliska plavárne. Reklamy ubudnú aj na ulici Mateja Bela, v Závodí alebo na Košickej ceste.

Práve Košická patrí medzi ulice s najvyššou frekvenciou reklamných stavieb a zariadení v Žiline. Reklamné plochy budú zrezané aj na ulici Obvodová, v Bytčici popri ceste k novému diaľničnému privádzaču a na ulici 1. mája v centre Žiliny. Nevyžiadaná reklama nebude obťažovať vodičov už ani na ulici Nemocničná. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu