Zmapovať billboardy v Žiline má nová pasportizácia, poslanci odobrili ich odstraňovanie


Foto: Zmapovať billboardy v Žiline má nová pasportizácia, poslanci odobrili ich odstraňovanie Foto: ilustračné

Krátko pred desiatou hodinou schválili mestskí poslanci v Žiline posledný štandardný bod rokovania, súvisiaci s pasportizáciou a odstránením reklamných stavieb na území mesta. Predkladajúci poslanci chcú reflektovať na nové možnosti v boji s vizuálnym smogom, ktoré dal samosprávam do rúk parlament.

Zastupitelia už dnes vyčlenili v rozpočte rezervu výške 15 tisíc eur k predošlým 60 tisícom eurám na to, aby sa mohlo začať s prvými krokmi v blízkej dobe. Samotné odstraňovanie, pre ktoré bude musieť mesto pravdepodobne vysúťažiť firmu, si vyžiada nezanedbateľné náklady.

Rovnako bude záťažou pre rozpočet príprava schváleného pasportu. Rýchle odstraňovanie môžu brzdiť aj niektoré povinné kroky predchádzajúce odstráneniu. Vedenie mesta ale vyjadrilo podporu k postupnému vizuálnemu čisteniu mesta:

„Na to, aby to fungovalo, bude treba podniknúť niektoré kroky a finančne ich zabezpečiť, treba vyčleniť zamestnancov na stavebnom úrade, ktorí budú mať agendu v tejto oblasti na starosti,“ upozornil na zasadnutí primátor Peter Fiabáne. Ako hovorí, aj v tejto oblasti by mesto chcelo mať systém:

„Mojou ambíciou je urobiť manuál reklamy na území mesta Žilina, pretože si nemyslím, že je reálne, aby v meste nebol žiadny reklamný prvok. Viem si predstaviť, že mesto môže vytvoriť systém regulácie reklamy na území mesta, podobný ako je manuál pre pamiatkovú rezerváciu.“

Budúcnosť reklamných stavieb má riešiť koncepcia

V tomto duchu bol schválený materiál na návrh Jozefa Juriša, v ktorom poslanci požiadali aj o vypracovanie koncepcie umiestňovania reklamných stavieb v Žiline.


Optimizmus z odstraňovania reklamných stavieb v blízkej dobe brzdil na zastupiteľstve prednosta Michal Berger, ktorý očakáva obranné kroky zo strany majiteľov a prevádzkovateľov reklamných zariadení v Žiline:

„Netreba sa spoliehať na to, že to bude nejaké zásadné riešenie, my musíme rešpektovať postup. Pozreli sme si znenie nového zákona a treba očakávať aj nejakú obranu z druhej strany, čo z nás nikto dnes ešte nereflektuje. Ale predpokladám, že tam tá obrana bude.“ 

Majitelia reklamných zariadení vedeli v minulosti špekulatívne brzdiť a ohýbať zákon, kedy napríklad striedali firmy vlastniace plochy alebo sa bránili súdne s argumentom, že ich reklamná stavba nie je pevne spojená so zemou a tým pádom nespĺňa definíciu reklamnej stavby v zmysle zákona.

Na každé druhé zasadnutie bude predkladaná informatívna správa o počte odstránených reklamných zariadení, v septembri by mali byť zároveň poslanci informovaní o všetkých platných nájomných zmluvách na reklamné stavby, ktoré má mesto Žilina aktuálne uzatvorené.

Na základe toho by sa mohlo pristúpiť k vypovedaniu časti z nich. Za návrh hlasovalo 25 poslancov.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu