Budova Mestského divadla Žilina by mohla dostať zelenú strechu s využitím na rôzne aktivity


Foto: Budova Mestského divadla Žilina by mohla dostať zelenú strechu s využitím na rôzne aktivity Foto: divadlozilina.eu / L. Koreňová a A. Smatana

Mestské divadlo Žilina začína v tejto jubilejnej 30. sezóne ekologickou zmenou a počnúc aktuálnym ročníkom už nebude tlačiť program, čím prispeje k znižovaniu spotreby papiera. Ďalším výrazným ekologickým prvkom by mohla byť zelená strecha. Ako informovalo divadlo na webovom sídle, disponuje architektonickou štúdiou, ktorá rieši možnosti uskutočnenia takejto zmeny:

„Máme k dispozícii architektonickú štúdiu, ktorá navrhuje stavebné úpravy strechy Mestského divadla Žilina. Autormi štúdie sú architektka Ľubica Koreňová a architekt Andrej Smatana. Rovná strecha nad západným administratívnym krídlom divadla svojou polohou, dostupnosťou a plošnými parametrami ponúka zaujímavé sezónne možnosti na využitie pre rôzne aktivity a podujatia, divadelné predstavenia, koncerty, čítačky či eventy.“ 

Prístup na strechu by mohol byť cez hlavné schodisko a plánovaný výťah, vďaka čomu by bol priestor dostupný aj pre imobilné osoby. Výťah umožní bezbariérový prístup aj do Veľkej sály či administratívnej časti budovy.

„V štúdii je zdokumentovaná variabilnosť využívania hlavnej pochôdznej plochy na západnej strane a systém malých zelených oáz nadväzujúcich na túto plochu s možnosťou pobytu, relaxu a vyhliadky. Tešíme sa na tento inšpiratívny zelený priestor a robíme všetko preto, aby sme ho mohli čím skôr realizovať,“ informuje divadlo.


Mesto Žilina plánuje bojovať so znečisťovaním ovzdušia v najbližších troch rokoch sumou najmenej 1,3 milióna eur, ktoré počas obdobia preinvestuje do ekologických riešení. Ich súčasťou bude aj zelená strecha Mestského úradu v Žiline.

  K zmierňovaniu dopadov klimatickej krízy má prispieť aj sadenie stromov či znižovanie energetickej náročnosti niektorých budov, ako aj zvyšovanie atraktivity mestskej hromadnej dopravy, ktorá je ekologickejšiou alternatívou k individuálnej automobilovej doprave.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu