Návštevníci Žiliny majú možnosť využiť návštevnícke parkovanie v rezidentskej zóne na týždeň alebo mesiac


Foto: Návštevníci Žiliny majú možnosť využiť návštevnícke parkovanie v rezidentskej zóne na týždeň alebo mesiac Foto: ilustračné

Najmä v období sviatkov a prázdnin prichádzajú do Žiliny návštevníci mesta, ktorí zotrvávajú niekoľko dní u svojich blízkych alebo kamarátov. Zo skúseností našich čitateľov vyplýva, že nie všetci vedia o možnosti návštevníckeho parkovania v Žiline v rezidentských zónach.

Historické centrum Žiliny a jeho okolie spadá do zóny plateného parkovania, uhrádzať poplatok za státie vozidla pri bytovkách musia aj obyvatelia časti Hlín. Návštevníci majú síce možnosť využiť niektorý z parkovacích domov alebo po určitých hodinách aj vyhradené rezidenčné parkovanie, avšak možnosť zaparkovať pri dome blízkych či kamarátov je pohodlnejšia:

„O možnosti vybaviť si ako keby rezidenčnú kartu na niekoľko dní som doteraz nevedel a určite je to lepšie riešenie, ako parkovať kilometer od domu rodičov alebo riskovať deň čo deň pokuty mestskej polície,“ vysvetľuje čitateľ Michal. To, že v zóne regulovaného parkovania je možné parkovať na niekoľko dní za pomoci krátkodobej rezidenčnej karty, potvrdila aj hovorkyňa Žilinskej parkovacej spoločnosti Ivana Strelcová:

„V prípade, že návšteva prichádza k obyvateľovi, ktorý býva v zóne regulovaného parkovania, je možné, na kratšiu dobu predplatiť si parkovanie v danej zóne. Avšak, je potrebné, aby rezident, ktorý v zóne býva, prišiel do sídla ŽPS s občianskym preukazom a vystavíme mu tzv. krátkodobú rezidentskú parkovaciu kartu na 7 alebo 30 dní. Tento typ karty môže byť i prenosný, teda na ňom nemusí byť uvedené evidenčné číslo vozidla, pretože zisťovať EČV návštevy je niekedy problém.“


Využiť môžete aj štandardné návštevnícke parkovanie s automatmi

Tieto karty sa podľa hovorkyne parkovacej spoločnosti využívajú aj pri rodinných stretnutiach ako sú svadby, rodinné oslavy, ale i pohreby. Obyvateľ ich môže zakúpiť aj viac kusov. Ceny sa líšia podľa zóny, kde návštevník parkuje. V II. pásme je cena na 7 dní 10 eur, na mesiac potom 20 eur.

Tretie pásmo je o niečo lacnejšie - 5 eur na 7 dní, alebo 10 eur na 30 dní. V prípade rekonštrukcie bytu alebo domu vie parkovacia spoločnosť ponúknuť aj dlhšiu dobu dočasnej rezidentskej karty, napríklad až 90 dní. Pri neočakávaných návštevách odporúčajú zo Žilinskej parkovacej spoločnosti využiť platené miesta:

„V prípade, ak k obyvateľovi, ktorý býva v zóne parkovania, príde neočakávaná návšteva, tak odporúčame posádku vozidla vyložiť priamo pred vchod a potom vozidlo zaparkovať na platených miestach pri parkovacích automatoch, kde je režim pondelok - piatok od 7:00-18:00 a v sobotu od 7:00- 12:00. Mimo týchto platených hodín je parkovanie bezplatné, teda od soboty od 12:00 hod až do pondelka do 7:00 hod. Pozor, návštevník musí vtedy parkovať na takzvaných návštevníckych miestach, teda nie na vyznačených rezidentských miestach,“ dodala Strelcová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu