Náklady na zametanie ciest v Žiline stúpli medziročne o 100-tisíc eur, minulý rok stálo čistenie pol milióna


Foto: Náklady na zametanie ciest v Žiline stúpli medziročne o 100-tisíc eur, minulý rok stálo čistenie pol milióna

Každoročne po zimnom období ale aj počas roka sa na okraji ciest hromadí štrk a rôzne nečistoty. Ide predovšetkým o pozostatky posypového materiálu, ktorý sa používa počas zimnej údržby. Jednotlivé samosprávy preto vždy na jar zabezpečujú strojové čistenie vozoviek, ktoré majú vo svojej správe či vlastníctve.

V posledných rokoch došlo v niekoľkých lokalitách v Žiline a okolí k výpadkom týchto služieb, cesty preto zostali dlhodobo znečistené. Išlo predovšetkým o cesty prvej triedy, pričom na problémy upozorňovali napríklad obyvatelia mestskej časti Bytčica či motoristi jazdiaci po žilinskej estakáde.

Žilinská samospráva vykonáva čistenie vozoviek v uliciach mesta a mestských častí zodpovedne a pravidelne. Za tieto služby platí na základe podpísanej zmluvy externej spoločnosti nemalú sumu peňazí. Kým Žilinčania zaplatili za čisté ulice v roku 2019 sumu 396-tisíc eur, v roku 2020 to bolo už 493-tisíc eur.

Cena za udržiavanie čistých vozoviek tak medziročne vzrástla o približne sto tisíc eur. V aktuálnom roku uhradilo mesto Žilina zatiaľ dve faktúry za čistenie mestských komunikácií po zimnej údržbe v celkovej sume 209-tisíc eur.

Niektorí obyvatelia mesta zaznamenali výkon čistiacich prác aj tam, kde to podľa ich slov nebolo potrebné: „Na našej ulici stretávam skoro pravidelne zametacie auto aj keď nemáme žiadne znečistenie alebo kamienky. Už viackrát mi prišlo zvláštne, že sa stále zametá aj keď to netreba,“ uviedol obyvateľ mestskej časti Rosinky.


Počas oboch uplynulých rokov prebiehalo najskôr čistenie vozoviek po zimnej údržbe a následne sa v priebehu letných a jesenných mesiacov realizovalo v uliciach priebežné čistenie. Samospráva obdržala za tieto úkony vždy deväť faktúr.

Dodávateľ si podľa zverejnených podkladov s jednotkovými cenami za práce účtuje približne za meter strojne vyčistenej cesty po zimnej údržbe sumu 22 centov s DPH. Za bežné strojné zametanie pri zábere vozidla so šírkou minimálne 2,5 metra je to 0,05 € vrátane DPH.

Mesto v roku 2019 navýšilo rozpočet o viac ako 70-tisíc eur na čistenie chodníkov od zimného posypu. Ďalším opatrením bolo tiež zvýšenie frekvencie čistenia ciest a chodníkov, na ktoré sa financie v mestskej kase upravili o viac ako 257 000 eur.

Vďaka navýšeniu rozpočtu by sa mali čistiť miestne komunikácie po zimnej údržbe v centre mesta a v časti Malá Praha trikrát, na sídliskách Hliny, Vlčince, Solinky a Hájik dvakrát a v ostatných mestských častiach približne raz za mesiac.

Prehľad faktúr od roku 2019 (obrázok zväčšíte kliknutím)

Prehľad faktúr za čistenie ciest v Žiline od začiatku roka 2019 | Zdroj: egov.zilina.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu