Kamenné pieskovcové Súsošie oslobodenia Žiliny v Sade SNP opravia


Foto: Kamenné pieskovcové Súsošie oslobodenia Žiliny v Sade SNP opravia

Pamätník v Sade Slovenského národného povstania v centre Žiliny plánuje mesto zrenovovať ešte v tomto roku, odhalený bol pri príležitosti desiateho výročia oslobodenia mesta v roku 1955. Súsošie vyobrazuje postavu osloboditeľa, matku s dieťaťom v náručí a chlapca pri vojakovi.

Dielo je vyhotovené z pieskovcového kameňa a jeho súčasťou je aj nástupový stupeň zo žulových platní. Vplyvom času sa, žiaľ, už v niektorých miestach začína postupne rozpadávať a zároveň je čiastočne obrastený machom a zašpinený na povrchu.

„Spárovanie je vo veľkom množstve rozrušené, vypadané, popraskané a uvoľnené. Kamenná pieskovcová hmota je lokálne výrazne rozrušená, spojená s absenciou kamennej hmoty. Lokálne na povrchu sa objavujú drobné praskliny,“ popisuje stav pamätníka výzva na predkladanie ponúk, pomocou ktorej radnica hľadá firmu na opravu pamätníka.

Peniaze na opravu poskytol mestu Žilina Úrad vlády Slovenskej republiky, dotáciu v celkovej výške 5 700 eur bude radnica vyúčtovať do konca roka. Pamätník bol naposledy čiastočne reštaurovaný v roku 2015, a časť pôvodných poškodených žulových obkladových platní bola nahradená novými. Farebne sú odlišné v porovnaní s pôvodnými.


Umeleckoremeselné práce budú zahŕňať odstránenie rozrušených častí súsošia a podstavca, čistenie kamennej hmoty od mikroflóry, povrchových nečistôt, čiernych depozít a odsolenie kamennej hmoty, upevnenie uvoľnených kamenných platní, obnova spárovania, farebné zjednotenie kamenných častí a konzerváciu.

Lehota na predkladanie ponúk je stanovená do 28. mája 2021. V budúcnosti čaká túto časť historického centra obnova, odstránené by mali byť aj predajné stánky spolu s arkádami. Ešte v minulom roku poslanci schválili zapísanie Sadu SNP do štátneho zoznamu osobitne chránených častí prírody, vďaka čomu tam nebude možné realizovať rozsiahlu výstavbu.

Mesto Žilina plánuje čerpať úver vo výške 6,5 pol milióna eur, z ktorého časť poslúži aj na vypracovanie projektovej dokumentácie pre rekonštrukciu mestskej pamiatkovej rezervácie vrátane balustrády a Námestia Andreja Hlinku s parkom. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu